Andrej Josifovski Pijanista Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među ispovestima studentkinja na društvenim mrežama, koje su optužile jednog od profesora Arhitektonskog fakulteta (ime poznato redakciji) za seksualno zlostavljanje, u komentarima se našlo i ime muraliste Andreja Josifovskog poznatijeg kao Pijanista, koji je i docent je na departmanu za arhitektonske tehnologije. Njega su pojedine korisnice optužile za navodno "nedolično i nekulturno ponašanje", a povodom ovih optužbi danas se oglasio i sam Josifovski i tom prilikom poručio da postoje institucije kojima je posao da sve ovo istraže i provere.

Njegovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u celosti.

„Nedavno je Arhitektonski fakultet sproveo anketu gde su studenti birali svog omiljenog profesora/asistenta. Među prvih šest, našlo se i moje ime.

Za mene je fakultet svetinja, što za ovih desetak godina rada zna nekoliko stotina studenata koji su pohađali moje vežbe, kao i kolege sa kojima sam radio. Istina je da se ne sviđam mnogima što insistiram na znanju i napornom radu, a ocene ne poklanjam. U moju profesionalnostu radu su svi dobro upućeni.

Imam pametnija posla nego da komentarišem anonimne i izmišljene navode i tabloidne naslove, kojima bi neko da me javno diskredituje. Svi znamo čiji je to mehanizam rada, a opšte je poznato da danas sve može da se naruči.

Verovatno sam se zamerio i onima koji zagađuju životnu sredinu, a njima nije problem da čoveka oblate.

Uostalom, postoje institucije kojima je posao da sve ovo istraže i provere.

O ovoj temi i ovim povodom neću se više oglašavati.“

Inače, u ispovestima u pomenutoj anketi pojavile su se optužbe na račun Josifovskog o navodnom neprimernom ponašanju.

Tako je jedna osoba navela da je njegovo ponašanje „odvratno i neprimereno“, kao i „veom nekulturno“ uz navode da se „godinama iživljava nad studentima“, preneo je ranije danas Blic.

U drugoj ispovesti se tvrdi kako je Josifovski navodno „muvao devojke sa faksa“ i da bi na vežbama „dobacivao i smeškao se“, a nekada bi „prišao i zagrlio“.

Podsetimo, nedavno su, na Instagram nalogu u anketi pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“, osvanule ispovesti studentkinja koje su želele da podstaknu i ostale žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu da se jave. Studenti su na tom nalogu, anonimno pisali o situacijama kroz koje su prolazili i o seksualnom nasilju koje su doživeli od strane profesora i asistenata na fakultetu.

Posle pisanja medija, Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

****

BONUS VIDEO – Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram