Foto: NOVA S

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić pratila je šta se sve događalo u Novom Pazaru i Tutinu. Ona je bila gost emisije "Među nama" putem video poziva.

Voditeljka emisije pitala je našu novinarku da li su mere koje je usvojila vlada stigle prekasno ili je dobro što su opšte uvedene?

„Naravno da su prekasno stigle, kao i što je ostalo prekasno stiglo u Tutin i Novi Pazar. Ja sam se sinoć odande vratila nakon posete premijerke i ministra Lončara, koji su i sami priznali da je reakcija države ovaj put drastično izostala. Tako da se bojim da sanacija štete, nažalost, tamo više nije moguća, ali opet se radujem što će se na neki način pozabaviti i Tutinom i Sandžakom i eventualno sprečiti nove slučajeve zaraze,“ izjavila je Ana Lalić za emisiju „Među nama“ na Novoj S.

Moram da te pitam ono što si ti pisala za portal, a mi uglavnom čitali da je u tom Domu zdravlja u Tutitnu bilo 900 rengendskih pregleda pluća. Da li si pitala lekare da li se neko pitao da se tu u Tutinu nešto događa što je apsolutno rekordno kada je reč o epidemiji koja još nije prošla?

„Naravno da sam ih pitala. Prvo od tih 900 snimaka 750 je potvrđenih pneumonija. To ne govorim ja nego lekari imenom i prezimenom. Oni su obaveštavali svoje kolege u Novom Pazaru. Tutin ima pre svega samo Dom zdravlja. Znači oni nisu ni sposobni da teritaju, a kamoli da leče ozbiljne slučajeve. Oni su sve pacijente usmeravali na Novi Pazar dok je bilo moguće. Međutim Novi Pazar je brzo, još pre dve nedelje bila prebukiran. Svaki smrtni ishod koji se njima dešavao, što u prostorijama Doma zdravlja, odnosno Hitne pomoći, što u transportu, sanitetu, ljudi su uredno prijavljivali kako su meni rekli, a nemam razloga da sumnjam u Institut za javno zdravlje. Oni su proceduru poštovali. Tutin je koliko se videlo na terenu praktično bio prvo žarište u Sandžaku. Oni su zaista izolovani u svakom smislu i fizičkom i zdravstvenom i institucionalnom. Kasnili su i oni da se na vreme jave za pomoć. U desetinama, desetinama slučajeva su se javljali bukvalno kad im već više nije bilo spasa…“

O čemu je još Ana Lalić govorila u emisiji u „Među nama“ šta je videla i čula u Novom Pazaru i Tutinu pogledajte u emisiji:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare