Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jednako sam lično posvećena kako ustavnim promenama tako i bezbednosti novinara, posebno žena u novinarstvu, jer je to crvena linija preko koje se ne prelazi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na sastanku s generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid o reformama koje sprovodi Vlada.

Brnabić je sa Šmidovom razgovarala o reformama koje Vlada sprovodi u brojnim oblastima, a posebno kada je reč o vladavini prava, medijskim slobodama i bezbednosti novinara, ali i o saradnji u regionu i globalnim problemima sa kojima se suočava ceo Zapadni Balkan, saopšteno je posle sastanka. Ona je zahvalila generalnoj sekretarki OEBS na podršci koju ta organizacija pruža Srbiji u ključnim reformama.

U saopštenju se navodi da je jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila i učešće žena u javnoj sferi i njihova zastupljenost na vodećim pozicijama.

Premijerka je istakla da sa zadovoljstvom može da kaže da u nekim lokalnim samoupravama i gradovima Srbije žene prednjače na tim rukovodećim mestima, dok je njihova zastupljenost u Кancelariji za IT i e-upravu čak 60 odsto.

„To nije bio plan, već razlog leži u tome što su žene najbolje radile taj posao“, naglasila je Brnabićeva.

Sagovornice su, kako se navodi u saopštenju, razmenile mišljenja o oblastima u kojima je moguće produbiti saradnju Srbije sa Кancelarijom OEBS poput regionalne saradnje, posebno kada je reč o
organizovanom kriminalu i trgovini ljudima.

Кlimatske promene su identifikovane kao tema od posebnog značaja, a generalna sekretarka Šmid je dodala da će Misija nastaviti da pruža i stručnu pomoć i saradnju u svim oblastima za koje Srbija bude smatrala da je potrebno.

Bonus video – Aleksandar Vučić na N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare