Porfirije Irinej
Vladika Irinej Dobrijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs Patrijarh Porfirije Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.

Ovoj odluci prethodilo je obraćanje vernika iz Njujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca. Odnosi na relaciji parohijana i tamošnjeg episkopa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su i zbog načina na koji se pristupa obnovi Hrama svetog Save na Menhetnu, a posebno novca koji je prikupljen za crkvu koja je izgorela 2016. godine, piše Serbian Times.

Upravljanje crkvenom opštinom u Njujorku i obnova hrama bili su tema i početkom decembra, kada su trojica vladika sa prostora Amerike bili na razgovoru sa patrijarhom i Sinodom u beogradskoj Patrijaršiji.

Vernici su izneli optužbe na račun vladike Irineja da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zatraženo je da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa i preda na upravljanje patrijarhu. Za SPC i njenu eparhiju dodatni problem bi bio da se pitanje trošenja novca i sukob sa vladikom nađe pred sudom jer je grupa parohijana preko advokata uputila pismo upozorenja vladiki. To po američkom zakonu prethodi tužbi, piše Serbian Times.

OBNOVA CRKVE TEK JEDAN OD PROBLEMA: Već tri godine traju sukobi vladike i vernika, a prošle zime protestna

kolona je kružila oko rezidencije
Parohijani terete vladiku i to posebno za novac koji su vernici prikupili za obnovu Hrama svetog Save. Crkveni organi, a kako je nezvanično navođeno obaviće kontrolu trošenja novca vernika za obnovu hrama kao i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara.

Pročitajte još:

Nerazumevanje na relaciji vladika-vernici međutim, nisu vezani samo za obnovu hrama u Njujorku već i za postavljanje sveštenstva u pojedinim parohijama. Kako je Serbian Times ranije pisao, dva puta u poslednjih tri godine pobunu u parohiji izazvala je smena oca Živojina Jakovljevića.

Zbog toga je velika grupa parohijana prošlog novembra danima protestvovala ispred vladičanske rezidencije u Njujorku.

U svom intervjuu našem portalu, Radmila Milentijević je otkrila da joj je vladika Irinej svojevremeno u poverenju rekao da je crkva Svetog Save na Menhetnu namerno zapaljena napalmom, a ne slučajno, svećom, što je bila zvanična verzija.

Najveći kamen spoticanja je, čini se, prodaja “vazdušnih prava” za izgradnju oblakodera na placu neposredno do hrama, od čega bi crkva, kako se pretpsostavlja, mogla da prihoduje oko 100 miliona dolara.

Srpski hram u Njujorku izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkupljen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

JOŠ UVEK NIJE U FUNKCIJI, A TROŠKOVI PROBILI PLAFON: Crkva Svetog Save u Njujorku

Saopštenje Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve prenosimo u celosti:,

“Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, u sednici održanoj 21. decembra 2021. godine, na osnovu odluke sa ovogodišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, doneo je odluku kojom se, u cilju prevazilaženja problema nastalih u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, kao i vaspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima, ova Crkveno-školska opština i pripadajuća joj parohija privremeno poveravaju na duhovno staranje i upravljanje Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom G. Porfiriju do normalizacije prilika u pomenutoj Crkveno-školskoj opštini”, navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

BONUS VIDEO: Porfirije o ordenima SPC

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare