Foto:EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Ambasada Kine u Beogradu demantovala je pisanje pojedinih srpskih medija o kineskom državljaninu zaraženom koronavirusom COVID-19, navodeći da je on dobio povišenu temperaturu 1. marta, te da je od tada kod kuće i nije išao na posao.

Pojedini mediji preneli su prethodnih dana da se kineski državljanin, koji je inače drugi registrovani slučaj korona virusa u Srbiji, javljao na adrese više zdravstvenih ustanova od 3. marta.

Kineski državljanin koji je nedavno bio na poslovnom sastanku u jednoj od zemalja regiona,  prema pisanju medija, prve simptome osetio je prošle nedelje, ali s obzirom na to da su bili blagi nije se odmah javio lekarima. Na taj korak se odlučio kada mu je po drugi put skočila temperatura, ali da tamo nisu pravovremeno reagovali zbog saznanja da u prethodnom periodu nije boravio u zaraženim područjima.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade, nakon provere s poslodavcem zaraženog kineskog državljanina, potvrđeno je da se on vratio u Beograd iz Kine 7. januara, da je nakon toga dva puta putovao poslovno u BiH, a da je ostalo vreme bio u Beogradu.

„U celom navedenom periodu je bio u dobrom zdravstvenom stanju. Pojavio se simptom povišene temperature od 1. marta, otkada je ostao kod kuće pod nadzorom i nije išao na posao“, navodi se u saopštenju, uz opasku da je prema saznanjima Svetske zdravstvene organizacije za većinu slučajeva najduža inkubacija 14 dana.

Iz Ambasade apeluju da se pacijentu ne nanosi dvostruka nepravda „lažnim vestima“, a s obzirom da se, kako navode, on nalazi u teškom stanju i da mu je virus naneo velike probleme.

„Ambasada ljubazno moli cenjene medijske kuće u Srbiji da odgovorno koriste proverene informacije“, navodi se u saopštenju uz zahvlanost Srbiji na podršci i pomoći u borbi Kine protiv koronavirusa i uz poruku da je „epidemija naš zajednički neprijatelj i izazov“, te da se može prevazići samo zajedničkim naporima.