ilustracija Foto:Nova.rs;shutterstock;privatna arhiva /Facebook

Cela Srbija je bila ogorčena zbog slučaja rofesorke ruskog jezika Ksenije Radojičić iz Čačka koja je za Nova.rs ispričala da je dispečerka čačanskog Doma zdravlja odbila da pošalje vozilo hitne pomoći jer se ona ne nalazi na licu mesta. Sličnu sudbinu doživeo je i Aleksandar Š. (45) iz Trstenika kada je pozvao hitnu pomoć zbog povrede grudnog koša i otežanog disanja, s tim što sanitet nije došao jer Dom zdravlja „Dr Sava Stanojević“ u ovom gradu nema vozilo hitne pomoći!

Aleksandru je dispečerka u Domu zdravlja „Dr Sava Stanojević“ u Trsteniku rekla da „sam sebe doveze ili zamoli prijatelja za prevoz“ jer ustanova nema sanitet.

Foto:privatna arhiva /Facebook

Trsteničanin koji je jedva izvukao živu glavu nakon što je na njega pala metalna konstrukcija u dvorištu dok je popravljao traktor, priča za Nova.rs da  je stigao u bolnicu u Kruševac u „minut do dvanaest“.

Foto:privatna arhiva /Facebook

„Sa povredama grudnog kosa nisu hteli da me prebace u bolnicu. Pitali su me da li imam auto što sam ja potvrdio. Tada su mi rekli da nađem vozača da me odveze. Žalosno! Mogao sam da umrem. Kako je moguće da Dom zdravlja u gradu sa 40.000 stanovnika nema vozilo hitne pomoći? Šta da je mom detetu ili bilo kom drugom trebala zdravstvena pomoć, a roditelji ne voze ili nemaju automobil? Sramota, muka mi je od ovakvog iživljavanja nad ovim jadnim ljudima“, kaže uzrujano naš sagovornik.

Pročitajte još:

Pošto je od gospođe s druge strane žice dobio odgovor da ustanova nema sanitet, Aleksandar nije imao izbora, pa je odmah pozvao komšiju koji ga je odvezao u bolnicu u Kruševac.

Foto:privatna arhiva /Facebook

„Kada sam stigao, odmah su me pitali zašto nisam došao sanitetom jer bi ipak trebalo da sam u ležećem položaju, a ja sam u kolima sedeo i napinjao se od bolova. Nije ni u bolnici sjajno, gde god pogledaš, moraš da čekaš. Govore imamo hitan slučaj, a ostavili me da čekam u čekaonici kao da sam došao na običan pregled. Nemam reči, zaist“, kaže Trsteničanin.

Foto:privatna arhiva /Facebook

Da Domu zdravlja Trstenik zaista fali sanitetsko vozilo, potvrđuju nam i drugi čitaoci koji su, kako pišu za naš portal, morali nekako da se snađu za vozilo, dok su drugi, nažalost, zakasnili u bolnicu.

„Nisu imali vozača za moju majku. Pošto sam bio na poslu, kada sam stigao kući, njoj se već stanje pogoršalo. Odmah sam je odveo u bolnicu, ali je, nažalost, preminula posle dva dana“, rekao nam je jedan sugrađanin, dok je drugi ispričao da je njegov prijatelj preminuo zbog ovakvih situacija.

Foto:privatna arhiva /Facebook

„Čovek koga je bolnica u Kruševcu nekoliko puta vraćala jer navodno nije potrebno bolničko lečenje, a hitna služba u Trsteniku nije imala vozilo za njega !!! Evo koliko je živeo nakon toga !!!“, napisao nam je čitalac koji je i okačio fotografiju umrlice svog prijatelja kojeg je izgubio.

Jedan meštanin je, pak, otkrio da je jednom prilikom Centar za socijalni rad u Trsteniku ceo dan prevozio teško obolele pacijente u bolnicu u Kruševcu i to putničkim automobilom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zamislite tu situaciju, čovek jedva živ, bez svesti, leži u autu čoveka koji radi u Socijalnom. Kakvi su to uslovi za prevoz pacijenata u tom stanju? Kako ih ne grize savest da im, ne daj Bože, pacijent ne umre u kolima jer mu u tom trenutku treba kiseonik, a normalno da čovek iz Socijalnog nema da mu priključi? Ovo ima samo u zemlji Srbiji!“, ogorčen je ovaj sugrađanin.

Povodom ovih navoda, uputili smo pitanja Domu zdravlja „Dr Sava Stanojević“ Trstenik, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Prijatelj Rus joj je umirao, a Hitna pomoć u Čačku je odbila da dođe, obrazloženje je skandal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare