Prošlo je više od mesec i po dana otkad je počeo upis budućih đaka prvaka, a kao što je Nova.rs pisala, predškolci se na testiranju nisu pokazali u najboljem svetlu - nisu samostalni i manjka im pažnje. Međutim, ni njihovi lekarski pregledi nisu zadovoljavajući jer, kako lekari ističu, većina mališana ima problema s kičmom, oslabljen im je vid, muče se sa izgovaranjem pojedinih glasova, a što je najgore, gojazni su jer su fizički neaktivni.

Još u februaru, roditelji budućih đaka prvaka upustili su se u avanturu zvanu „priprema za upis u školu„.

Proces upisa dece u prvi razred obuhvatao je različite medicinske preglede, provere vakcinalnog statusa, kao i elektronsko pribavljanje dokumentacije putem usluge eUpis, što su mnogi do sada i obavili.

Sistematski pregledi, koji su obavezni za svako dete pred upis u školu, obavljali su se u pedijatrijskim službama domova zdravlja prethodnih tri i po meseca. Kako bi se procenilo zdravstveno stanje i zrelost budućeg prvaka, on je prošao pregled kod otorinolaringologa, oftalmologa, stomatologa, fizijatra i logopeda.

Na osnovu velikog broja dece koji je prošao lekarske pregede, lekari su saglasni da se većina mališana suočava sa različitim zdravstvenim i razvojnim izazovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pedijatar Ana Nastić iz beogradskog Doma zdravlja Palilula kaže za Nova.rs da su sistematski pregledi predškolaca pokazali alarmantne rezultate – nedovoljno razvijen govor kod dece, mali fond reči kojima raspolažu, nedostatatak socijalizacije, deformitet kičme, ravne tabane, nedovoljno razvijene motoričke sposobnosti i što je nagore, gojazni su.

„Glavni uzrok svih ovih problema kod dece jeste nedovoljna fizička aktivnost. Nažalost, deca sve manje i manje provode vreme napolju, roditelji ih ne podtsiču da vežbaju, trče, skaču, valjaju se po travi, nego ih drže pod staklenim zvonom ili jednostavno nemaju vremena da izađu sa njima u park. Umesto fizičke aktivnosti, deca sede za kompjuterima, gledaju u pametne telefone, televizore, zbog čega im je koncentracija na nuli“, objašnjava ona.

Foto: Shutterstock

Zbog svega navedenog, logično je da deca imaju problema s kičmom, vidom i govorom, naglašava ona.

„Ako dete dva sata u kontinuitetu sedi na kauči i gleda crtani ne trepćući i tako još nekoliko puta u toku dana, pa svaki dan, naravno da će kičma ‘iskočiti’ iz normalnog razvoja. Zapravo, malo njih ima skoliozu kičme, dok je kod većine ustanovljena vratna lordoza, a to je posledica gledanja u telefon“.

Deca s dioptrijom od treće godine

Naša sagovornica kaže da ima dece kojima je potvrđena dioptrija još u trećoj godini, a da u porodici niko nema problema s vidom.

„Na osnovu toga se može zaključiti da je deci, usled tolikog gledanja u televizor i telefone, oslabio vid. A njihov govor je tek posebna priča. Nemaju pravilan izgovor pojedinih glasova i to je, donekle, uobičajena pojava, ali ne za toliki broj dece. Međutim, danas deca sve manje recituju, a u uši im ulazi muzika raznoraznih pevača sa televizora. To je zabrinjavajuće. Dete sa šest-sedam godina mora pravilno da kaže čaša, zamotuljak i slično, a ne da izokreće reči“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pedijatar dr Saša Milićević primećuje porast dece sa kifozom, skoliozom, ravim tabanima i kratkovidosti, kao i povećan broj dece sa različitim oblicima dečje astme.

Ističe da nedostatak sna, neadekvatna ishrana, konzumacija nezdrave hrane i gaziranih pića, kao i izloženost duvanskom dimu, doprinose ovim zdravstvenim problemima.

Foto: Shutterstock

„Situacija nije dobra jer su predškolci, donekle, najzdraviji deo naše populacije. Ali, kao što vidimo, lekarski pregledi nisu zadovoljavajući. Svako treće dete ide kod logopeda ili nosi naočare ili ima problem s kičmom, gojazno je, a sve se to može pripisati njihovom fizičkom neaktivnošću. Roditelji moraju da se potrude i pokušaju da spasu svoje dete jer ako u narednih dve-tri godine kod njega promene navike, uspeli su, a ako ne uspeju, imaće još većih problema u budućnosti.

Ne znaju da vezuju pertle, nisu samostalni…

Pre više od mesec dana počelo je testiranje predškolaca za polazak u prvi razred, a prema prvim rezultatima, budući prvaci imaju problem sa pažnjom, ne poštuju pravila, odlažu zadovoljenje trenutnih potreba, ne umeju dobro da se izraze, a nisu ni samostalni.

Sagovornici Nova.rs navode da veliku „zaslugu“ u tome imaju roditelji koji deci zapravo čine medveđu uslugu, pa umesto njih vežu im pertle, zakopčavaju jaknu, boje crteže, pa čak i završavaju rečenice.

BONUS VIDEO: Počelo elektronsko zakazivanje testiranja i upisa dece u prvi razred osnovne škole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare