Foto: Shutterstock

Sonja Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava rekla je u Novom danu N1, povodom spota o indukovanom pobačaju koji je ta organizacija napravila, da ih je na to podstakao slučaj Milice Filipović.

„Bili smo potreseni kada smo čuli Milicu, znali smo da nešto moramo da uradimo. Ona je bila prva, porazila su nas svedočanstva stotina žena koje su nam se obraćale, koje su bile spremne da podele iskustva, to se ne dešava zadnjih godina, već decenijama, niko tome još uvek nije stao na put“, kazala je.

Glumac Branislav Jevtić, koji je radio spot, kaže da ga je podstakao broj žena koji im se javio.

„Bio sam usisan u sve ovo i rekao sam da ovo ne može da se pusti, mora da eksplodira, stvaranje ovog video spota je bilo jako traumatično, ali nije ni deseti deo onoga što se njima desilo“, istakao je.

Jevtić kaže da su sve te žene njegove „sestre, prijateljice, kologinice“ i da će se možda i njima desiti ovako grozna stvar ili će možda biti svedok.

„Hajde onda da ih obestimo – imate pravo da uradite to i to, da se ovo više ne dogodi nijednoj ženi, to je suma-sumarum ‘da, ja sam prošla tragediju, ali želim da se ovo više ne dogodi nijednoj ženi’. Žene su najčešće govorile da ostavljaju dostojanstvo onog trenutka kada ulaze u porodilište. Bilo je hiljade ispovesti žena, javljaju se one koje kažu da je i mnogo gore, to treba da se promeni u ljudskosti, nije možda bitna ni institucija, nego da se pozovemo na ljudskost, ako se već desio tragičan slučaj da onda makar sve ostalo bude humano, a ne da se koriste medicinske lopate“, kaže Jevtić.

Opširnije čitajte na N1.

**

BONUS VIDEO – Svaka deseta žena nikada više ne želi da rodi: Kako sprečiti akušersko nasilje?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar