Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Sve što kažu iz Vlade o stanju u fabrici Linglong i položanju vijetnamskih radnika koji tu fabriku grade, aktivisti bi, tvrde, mogli da demantuju. Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da inspekcije nisu ustanovile zlostavljanje vijetnamskih radnika ili bilo kakve nepravilnosti u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Aktivisti i pravnici, međutim, tvrde da većina radnika nema dozvole za rad, da je počinjeno krivično delo trgovine ljudima, a odnos države prema ovom slučaju ih zabrinjava.

U novembru prošle godine novinari su otkrili javnosti da vijetnamski radnici koji grade fabriku Linglong u Zrenjaninu „jedu tamo gde nađu mesto da sednu, neki jedu i stojećki. Veš peru hladnom vodom, jer tople vode nemaju dovoljno ni za kupanje“.

„Nemamo struje, sve je prljavo, nije čisto“, rekao je jedan od njih.

Ako se razbole, lekara nisu mogli da pozovu, jer srpski ne znaju, slabo govore engleski, a možda i ne smeju, sumnjaju aktivisti.

„Mi smo zaticali ljude koji imaju otečene noge, koji nam otvoreno pokazuju rane i traže pomoć. Međutim, u trenutku kada se tu pojavi neka vrsta kapoa, dakle ja tvrdim da to jeste logorski sistem u kojem postoje kapoi iz njihovih redova, ti radnici jednostavno nas odguraju i govore da je sve u redu iako vi ispred sebe imate čoveka kome je noga toliko otečena da on ne može da ustane i on se povlači u onu kućicu“, kaže Tanja Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Inspekcija, izgleda, ništa od toga nije videla.

„Imali smo kontinuirane inspekcije kada je u pitanju oblast kontrole uslova rada i takođe bezbednost i zdravlje na radu, nije uočena kada je u pitanju bezbednost i zdravlje na radu nijedna nepravilnost“, rekla je ministarka za rad Darija Kisić tepavčević.

Uverava ministarka i da će neophodne „dokumente“ dobiti svi oni radnici koji ih u momentu kontrole nisu imali. Dozvole za rad, ispostaviće se, sve ovo vreme nije imala većina njih. Procene aktivista su da je angažovano oko 750 radnika, dok dozvole za rad ima samo 176, podatak je Nacionalne služba za zapošljavanje. A možda, zapravo, ni toliko.

„Imamo ukupno pet dozvola koje odgovaraju i pravnoj, normativnoj regulativi i faktičkoj situaciji gde mi imamo ljude koji su došli da bi bili zaposleni. Čak nije ni 176, nego pet. To je jedan vrlo zanimljiv apsurd koji bi trebalo da objasni neko iz Vlade“, kaže stručnjak za radno pravo Mario Reljanović.

„Moje pitanje je kako su proveravali radne dozvole, na osnovu čega su one u redu, ako vijetnamske agencije nisu registrovane u Srbiji. Kako je to Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je pitanje za sve nas i ako nije odobrila kako to da je dozvolila da agencije lažu. Nema trećeg“, rekao je Aleksandar Matković iz Udruženja radnika Društvena akcija.

Uprkos tome što su, kako tvrde aktivisti, nelegalno angažovani i što se jedan deo radnika zbog loših uslova vratio u Vijetnam, nova tura stiže na gradilište u Zrenjanin. Matković kaže da lokalna policijska uprava trenutno obrađuje još 29 dozvola za boravak. Šta ih ovde čeka, verovatno ne mogu ni da naslute.

BONUS VIDEO: Koliko je zaista radnika iz Vijetnama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar