Skupština grada Beograda Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Skupštine grada Beograda raspravljaće danas o Predlog lokalnog plana o upravljanju otpadom, a jedna od tema biće i odlaganje otpada u Bari Reva.

Na današnjoj sednici Skupštine Grada, koja će biti održana u „Sava centru“, glavna tačka dnevnog reda biće rebalans budžeta, zbog kako se navodi „povećanja prihoda“, a pred odbornicima će pored toga tema biti i rasprava, odnosno odluka o zaštiti životne sredine.

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević najavio je da će biti donet strateški dokument o separaciji otpada 2021-2030, odnosno raspravljaće se o budućoj preradi otpada i razvijanje reciklaže. Tu će govoriti o Vinči, ali će prostor svakako dobiti i bara Reva.

„Fabrika u Vinči koja će obrađivati gotovo 330.000 tona otpada godišnje vrlo brzo će biti gotova. Imaćemo veliki broj reciklažnih dvorišta, nove stanice za transfer i preradu građevinskog otpada, što do sada nije bio slučaj“, istakao je Nikodijević.

Potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke Beograd Ivana Đinđić rekla je da će novim planom biti predviđeno da se odlaganje i tretman građevinskog otpada vrši upravo na Revi.

„Demokratska stranka insistira na tome da inspekcijske službe obave svoj posao i otkriju kome pripada odgovornost za zagađenje područja Reve, da se procesuiraju odgovorni i da se propišu jasno definisani uslovi i kriterijumi za lokacije novih deponija u Beogradu i celoj Srbiji“, rekla je Ivana Đinđić.

U kakvoj su vezi otpad, sednica i bara Reva?

Zelena oaza u blizini naselja Krljanča bila je u žiži dešavanja proteklih nedelja. Pobuna je nastala zbog kamiona koji su mesecima šutom i ostalim građevinskim otpadom zatrpali ovo stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta – poput orla belorepana.

Građani su kampovali, blokirali kamione. U jednom trenutku na protestu se pojavila i prosvlavljena glumica Svetlana Ceca Bojković koja je zaustavila jedan u nizu kamiona da doveze šut. Nakon toga kamioni su prestali da dolaze, pa se postavlja pitanje gde će sada ići šut.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar