Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Šapcu je otkazana javna rasprava o mogućem zagađenju Save teškim metalima, što bi moglo da ugrozi i vodosnabdevanje Beograda. Iz udruženja "Mame Šapca" najavljena je i konferencija ispred fabrike Eliksir Zorka mineralna đubriva.

Sonja Nikolov iz udruženja „Mame Šapca“ rekla je da je rasprava bila zakazana kako bi javnost iznela primedbe na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, koja se ticala dobijanja dozvole za skladištenje otpada fabrike Eliksir Zorka, na novom delu koji su kupili.

„Gledanjem satelitskih snimaka dobili smo informacije od nekih ljudi i izrazili sumje da se otpadne vode ispuštaju u Savu, mogu se videti tri lokacije, pošto je fabrika na obali Save. Brinemo se da može da ugrozi i Beograd. To su optadne vode od proizvodnje, to je fabrika mineralnih đubriva, javnost se uznemirlia da se skladišti otpad, ali to se uveliko radi, on se takođe tretira. Dobili su proširenu dozvolu kojom otpadne kiseline koriste, mi to udišemo. To završava u đubrivima a i u otpadnim vodama, sumnjamo da je sve sistemski zagađeno“, kaže Nikolov.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – U Šapcu se skladišti opasni i neopasni industrijski otpad – aktivisti negoduju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar