AKS: Vanredno stanje neustavno, obustavljamo rad

Društvo 07. apr. 202019:30 > 08. apr. 2020 00:18
Podeli:
Foto: Promo

Zahtev Advokatske komore Srbije upućen Upravnom odboru Advokatske komore Srbije, o delimičnoj obustavi rada, podržalo je 102 advokata za samo 24 časa. Traže da se donese odluku na osnovu koje advokati, izabrani branioci i branioci odreženi po službenoj dužnosti, ne bi prisustvovali glavnima pretresima koji se održavaju bez prisustva okrivljenih u sudnici, već putem video-linka. Zahtev su podržali Momčilo Bulatović, Borivoje Borović, Rodoljub Šabić, Božo Prelević, Novak Lukić, Slobodan Ružić, Boris Popović, Vladimir Gajić i drugi.

Iz Advokatske koomore Srbije, ponovili su da je vanredno stanje proglašeno na protivustavan način bez učešća Narodne Skupštine Republike i sitakli da se ne ostavaruje prisustvo optuženog na glavnom pretresu, garantovana ustavom, međunarodnim pravom, kada se krivični postupak održava uz korišćenje tehničkih sredstava za prenos glasa i slike.

„Osnov za taj protivustavan čin bila je mera Vlade Republike Srbije kojom je zabranjeno okupljanje u zatvorenom prostoru za više od 50 građana. Ta mera Vlade poslužila je kao pravni osnov da vanredno stanje umesto vanrednu situaciju, proglase umesto Narodne Skupštine na predlog Ministra odbrane, uprkos činjenici da Srbija nije u ratnom stanju, predsednik Republike, predsednica Vlade i predsednica Narodne skupštine. Ustavni sud i Vrhovni kasacioni sud su, nažalost, nemo propratili ovaj svojevrsni državni udar, kojim su jednim potezom ukinuti vladavina prava i načelo podele vlasti predviđeni odredbom člana 4 Ustava Republike Srbije, navodi se u saopštenju i dodaje, da je Ministarstvo pravde jednim običnim dopisom sudovima odredilo meru kojom će se suđenja zbog krivičnih dela učinjenih u vezi sa nepoštovanjem odluka o samoizolaciji odvijati preko tzv. „skajpa“, bez prisustva okrivljenog u sudnici.

„Ovim neustavnim i nezakonitim aktom, Ministarstvo pravde je preko svog državnog sekretara ukinulo sudsku vlast u Republici Srbiji i otvorilo teren za početak suđenja pred sudovima koji više podsećaju na preke sudove nego na sudove u kojima se sudi u ime naroda. Ovakav način suđenja doneo je i prve presude, pred osnovnim sudovima u Dimitrovgradu, Požarevcu i Pančevu gde su okrivljeni koji nisu bili prisutni u sudnicama, vrlo često ni u mestu sedišta suda, osuđeni na drakonske kazne od 15 meseci do 3 godine zatvora“, navode iz Advokatske komore i Srbije.

Ukazuju da je Vlada Srbije tek naknadno, donela i objavila Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava u vreme vanrednog stanja proglašenog 15.marta 2020.godine. koja se primenjuje od 1.aprila 2020.godine, i tvrde da to upućuje na zaključak „da su suđenja koja su već održana preko „skajpa“ za svoj osnov imala dopis Ministarstva pravde“.

Potpisanici ovig zahteva, 102 advokata iz Srbije, ističu da „kao advokati ne smeju učestovati na ovakvim suđenjima i na taj način davati legitimitet jednom činu kojim je izvršna vlast suspendovala sudsku vlast i kojom se u 21. veku na najdrastičniji način ugrožavaju osnovna ljudska prava građana kao što su pravo na odbranu i pravo građanina da im sudi nepristrasan sud“.

„Naša obaveza, kao pripadnika najslobodnije profesije na svetu, je da se odupremo svakom pokušaju državne vlasti da našim građanima oduzme ili ograniči prava, koja građani Srbije imaju u društvu koje je deo civilizovanog sveta, navodi se u saopštenju.

Odluka Foto: Printscreen

Advokatska komora Srbije pozivala je sve advokate da, dok traje vanredno stanje, pružaju i pro bono pravnu pomoć građanima, kojima su povređena ustavom i međunarodnim pravom zajamčena ljudska prava i osnovne slobode aktima i radnjama državnih organa donetim ili preduzetim u vezi sa vanrednim stanjem.