klima uređaj
Foto: Shutterstock

Drugi toplotni talas ovog leta učinio je da klima uređaji rade gotovo danonoćno. Pored visokih računa za struju, nekima bi mogla da stigne i kazna - jer je klima kapljala prolaznicima na glavu. U prestonici, najviše žalbi pristiglo je na Novom Beogradu.

Voda iz klima uređaja ne bi smela da curi na javne površine, a kamoli prolaznicima na glavu. Zbog toga, komunalna milicija je nekoliko desetina puta izlazila na teren.

Najviše prijava u Beogradu podneto je u opštini Novi Beograd, kaže reporterka RTS-a Nataša Bošković. Komunalna milicija je na teren izašla 70 puta, a 63 prijave uputili su sami građani. Najviše prijava stiglo je od građana kojima to remeti svakodnevni život.

Milicija je kontrolisala da li voda kaplje iz rashladnih uređaja na glave prolaznika, na terase ili fasadu. Pravno lice se za ovakav prekršaj kažnjava novčanom kaznom od 50.000 dinara, fizičko lice kaznom koja iznosi 5.000 dinara.

Inače, Grad Beograd propisao je i da se crevo za odvod kondenzovane vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do trotoara, već crevo mora da se sprovede nazad u stan.

Posle Novog Beograda, najviše prijava je stiglo sa teritorije opštine Stari grad, i to iz pešačke zone.

Inače, uglavnom nema razloga da klima-uređaji rade danonoćno. Stručnjaci savetuju da se rashladni uređaji uključuju tek kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 30 stepeni.

Kada su spoljašnje temperature niže, povoljni mikroklimatski uslovi mogu se obezbediti prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5-10 stepeni niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, piše RTS.

BONUS VIDEO – Javni prevoz u Beogradu – pojedina vozila toliko stara da je nemoguće fabrički ugraditi klimu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare