Foto:Pavle Ivković/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Letnja žega svake godine građanima Beograda stvara muke. Autobusi bez klime, posečene šume, umesto zelenila beton dodatno utiču da imamo osećaj kao da se nalazimo u ekspres loncu. Novi problem je i toplotni talas Lucifer koji je krenuo iz Portugala i stigao do Srbije. Budući da nadležni kažu da smo za enormno visoke temperature spremni, Nova je odlučila da to i proveri.

Novoizabrani  gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je grad preuzeo odgovarajuće mere za najavljene visoke temperature, da su cisterne sa vodom za piće postavljene na desetak mesta u gradu, a da su sva komunalna preduzeća zaštitila svoje radnike na otvorenom i da neće biti uvedena vanredna situacija, ukoliko to ne bude nužno.

Šapić je tokom svog izlaganja naveo i GSP prevoz koji je građanima, kako on kaže „rak rana“

Vrućina u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon gradonačelnikove izjave da smo spremni za leto, ekipa portala Nova.rs je odlučila da istraži kakve su temperature u beogradskim autobusima.

Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Obišli smo autobuse na nekoliko gradskih linija, na realciji Bulevar Mihaila Pupina, Zeleni venac, Sava Centar, dok je napolju žega i jara, mislili smo da je unutar autobusa situacija bolja, no prevarili smo se.

Termometar koji smo nosili sa sobom, pokazivao je da je temperatura napolju 34 stepena, dok je u hladu varirala između 31 i 32.

Kada smo ušli u autobus, sve vreme tokom vožnje smo čuli klimu kako radi, ali njeno dejstvo osetili nismo.

Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Temperatura u javnom prevozu, autobudu sa klimom, je svega za stepen niža od spoljne temperature. Građani se kuvaju, lepeza je glavni aksesoar, maramice preko potrebne kao i flašica hladne vode.

Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Cisterne jesu već na ulicama, kao i svake godine, a sudeći po onome što smo videli, građani ih koriste, i to u najvećoj meri nakon što napuste vozilo javnog prevoza.

Podučeni ovogodišnjim iskustvom, dajemo vam savet.

Ukoliko koristite gradski prevoz, obavezno sa sobom ponesite flašicu vode, nešto slatko i naoružajte se strpljenjem, jer vožnja po vrućini zna predugo da traje.

Bonus video: Beogradska autobuska stanica – borba između Šapića, direktora i sindikalaca

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)