Mizerne penzije potisnute stalnim i nepredvidivim poskupljenjima tužno su ogledalo trenutka u kom živimo. Reporter N1 razgovarao je sa penzionerima sa juga Srbiji koji su mu tom prilikom otkrili da lako zaboravljaju na glad tako što šetaju, a na stolu jednog od njih, tog jutra bili su samo šolja mleka i parče hleba namazano džemom.

„Evo sad ću da vam kažem. Doručkovao sam jutros šolju mleka, hleba i džema i sad šetam da mi to proradi malo. Sa ovim poskupljenjima nemamo šanse da živimo, i ja i supruga imamo isto, pa ko je ušao u kredit zbog dece…60 posto penzionera u Leskovcu ima ovoliku penziju“, naveo je penzioner u emisiji „Ne okreći se, tigre“.

Dodaje da su on i njegova supruga mislili da će biti bolje, uzimali su kredite i sav novac davali deci.

Kad se plati sve što treba, računica je jasna: Ne ostane ništa 

Dok se poplaćaju svi računi i ostale dažbine, kući u kojoj žive dva penzionera, na raspologanje za hranu ostane jedva 7.000 dinara.

Penzioneri sa juga Srbije uglavnom nemaju meso za svojim trpezama, a i ako mogu da ga priušte, oni najsrećniji to čine svega nekoliko puta tokom meseca.

PROČITAJTE JOŠ

„Ako ti se jede banana, ne možeš da kupiš“, naveo je penzioner koji ističe da je to ustupak koji mora da napravi, kako bi se platili računi.

Od osnovnih životnih namirnica, kupuju najjeftiniji hleb, koji obično košta oko 25 dinara.

„Kupim takva dva, pa nam to bude i za dva dana“, kaže Milorad Pešić iz Vranja, koji dodaje da mleko retko kupuju i da se umesto njega može piti voda.

Hleb za decu preči od plaćanja računa

Nezaposlena Marina Ilić ne plaća račune za struju, jer joj je važnije da malo novca koje ima – izdvoji deci za hleb. Njena porodica greje se tako što subotom obično idu u šumu, donose granje, koje im potom, služi kao ogrev.

BONUS VIDEO: Jeziva ispovest radnice iz Geoxa: Od dečijeg dodatka deci mogu samo da kupim hleb

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare