Foto: Shutterstock

"Imam blizance mlađe od tri godine i svakog dana očekujem da me pozovu na posao, a u jaslice neću moći da ih pošaljem jer mi muž radi od kuće i ne može da dobije odgovarajuću potvrdu", kaže za Nova.rs Katarina Nikolić iz Beograda.

Ovo je samo ilustracija problema koji će zadesiti i druge roditelje, prvenstveno one koji rade u IT sektoru, jer njihove kompanije neće žuriti da ih vrate u kancelarije, pa ne mogu da vrtićima dostave potvrde da rade iz firme.

„Prvo su nam preko vrtićke grupe javili da treba da se izjasnimo da li nam je nephodno da decu pošaljemo u vrtić od 11. maja. Nakon toga su nam javili da je jedan od uslova za povratak dece u vrtić, pored potvrde da je dete zdravo, takođe i potvrda da roditelji oba deteta rade, pri čemu se ne računa rad od kuće“, objašnjava Katarina Nikolić.

Za njenu porodicu je, kako kaže, ovo potencijalno ozbiljan problem, jer će joj muž još neko vreme raditi od kuće, dok bi ona mogla svakog trenutka da bude pozvana da se vrati u kancelariju.

Foto: Shutterstock

„Moj muž je zaposlen i radi od kuće još od 15. marta. Pošto je u pitanju IT kompanija, kod njih taj način rada dobro funkcioniše. Ali on ima radno vreme, njemu smena počinje u 9 i završava se u pola 6 popodne, uz sat vremena pauze. On se zatvori u sobu gde deca ne ulaze dok radi i to je sve vreme ozbiljan rad“, kaže ona.

Ova majka dvoje dece radi u javnom sektoru i trenutno se nalazi na odsustvu zbog smanjenog obima posla, sa smanjenom zaradom.

Povezane vesti:

„Moje rešenje je takvo da to može najduže da traje 45 dana, s tim što poslodavac može u bilo kom trenutku da me pozove da se vratim na posao. Moje koleginice su već počele da dobijaju pozive i stvarno ne mogu da pretpostavim kada će meni da stigne isti poziv“, navodi Katarina.

Dodaje da je njen suprug već proverio na poslu, gde mu je rečeno da se u kancelariju neće vraćati pre 1. juna, a do tad neće moći ni da mu izdaju odgovarajuću potvrdu.

„Ako me sutra pozovu da se vratim na posao, ja sam do 1. juna paralizovana, nemam šta da radim sa decom. Ko će meni da čuva decu? Muž koji radi da čuva blizance mlađe od tri godine?“, pita se ona.

Njena porodica nije usamljen slučaj, već, kako kaže, ima i onih sa po troje dece koji se nalaze u istoj situaciji.

„Ispada praktično da se taj rad od kuće ne računa, ili se ne računa da čuvate decu, a čuvanje dva deteta od nepune tri godine apsolutno je rad sa punim radnim vremenom“, zaključuje ona.

Katarina navodi da njena deca idu u Predškolsku ustanovu „Zvezdara“ i da joj je tamo rečeno kako je u pitanju odluka Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, na koju oni ne mogu da utiču.

Podsetimo, vrtići bi trebalo da budu otvoreni od narednog ponedeljka, 11. maja, a Grad Beograd je apelovao na roditelje da u ovoj fazi u vrtiće šalju decu samo ako nemaju drugo rešenje.

Privatni vrtići dobili uputstvo da traže potvrde

Vlasnica privatnog vrtića Aleksandra Nikitović kaže kako je njen vrtić od gradskog sekretarijata dobio preporuku, da od roditelja traže potvrde da rade i da je nephodno da fizički odlaze na posao, ali da ona to neće učiniti.

„Nama je stigla iz sekretarijata preporuka da tražimo potvrdu, ali nije stiglo zvanično da moramo. Ne želim da kažem roditeljima ‘vi morate da donesete potvrdu’, a onda da me oni tuže. Moram da vidim šta je u celoj toj sutuaciji pravno moguće, jer su u pitanju porodične i pravne stvari i zaštita podataka“, kaže Nikitović.

Ona objašnjava i da u slučajevima, kakav je kod porodice Nikolić, država treba da bude fleksibilnija i ne donosi neprimenljiva rešenja.

„Sutra treba mene neki roditelj da tuži zato što nije mogao da ostvari pravo na rad jer nisam htela da mu primim dete. A vi znate šta su dečja prava i ljudska prava“, objašnjava ona.

Na pitanje ko je doneo odluku o vrsti potvrda koje bi roditelji trebalo da prilože vrtićima, da li je u pitanju odluka ili samo preporuka i da li postoji rešenje za slučajeve poput ovog koji ima porodica Nikolić, od PU „Zvezdara“, Gradskog sekretarijata i Ministarstva prosvete nismo dobili odgovore do objavljivanja teksta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare