Grafika: Slađana Đermanović

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, obavljeno 3.068.643 vakcinacija (potrošenih doza). Imunološkinja Emina Milošević je, za Nova.rs, izvela računicu koja pokazuje da smo na manje od trećine puta kada je reč o procesu vakcinacije i trenutku kada bismo mogli da budemo zadovoljni stepenom kolektivnog imuniteta.

„Ako se uzme u obzir da imamo 6,9 miliona stanovnika i da su 17% deca, koja se još ne vakcinišu, to znači da nešto više od 5,7 miliona punoletnih građana treba da se vakciniše, a to je više od 11 miliona doza. Dakle, prešli smo manje od trećine puta“, objašnjava doktorka Milošević.

Ona ističe da je više od tri miliona vakcinacija svakako dobar put, ali ne treba da se prepustimo i budemo zadovoljni – moramo da napravimo bolji obuhvat od toga.

Ona podseća da  još uvek nema vakcinacija koje su odobrene i za decu, pa u ovom slučaju treba voditi računa o obuhvatu punoletnih građana koji su imunizovani.

Foto:Nova S

„Ako se zadovoljavajućim kolektivnim imunitetom smatra 70 odsto zaštićenih, mi moramo skoro sve punoletne građane da vakcinišemo“, konstatuje naša sagovornica.

Ona napominje i da je teško precizno utvrditi i izdvojiti koliko ima onih koji su stekli prirodni imunitet i kolika je prokuženost u opštoj populaciji.

„Među onima koji su preležali ima onih koji su se i vakcinisali, pa ne može nekim prostim zbirom da se dođe do nekog zaključka“, objašnjava Milošević.

Ona dodaje da se u Srbiji koriste vakcine koje su različitog stepena efikasnosti, pa i to treba imati u vidu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar