Klinički centar Foto:Dimitrije Petrović/Nova.rs

Izjava nadležnih iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), da svi osigurannici iz unutrašnjosti koji dolaze na preglede u Beograd moraju da imaju uput overen kod lekarske komisije, izazvala je pravu pometnju među građanima Kragujevca. Ova vest masovno je dočekana kao svojevrsna "zabrana" za pacijente iz unutrošnjosti, a zapravo je reč o redovnoj proceduri, koja je privremeno bila susprendovana zbog pandemije koronavirusa, saznaje Nova.rs u kragujevačkom Domu zdravlja.

Pišu Aleksandra Petrović i Milan Marković 

„Nije uvedeno ništa novo, samo je vraćen postupak na staro“, najjednostavnijim rečima objasnila je za Nova.rs portparolka kragujevačkog Doma zdravlja Danijela Petrović.

Ona je rekla da je ta ustanova dobila obaveštenje RFZO-, prema kojem sve pacijente treba da informišu, da su u obavezi da upute za diganostičke preglede i intervencije van matičnog zdravstvenog područja, overavaju u lokalnoj filijali RFZO kod lekarske komisije.

To je, kako kaže, procedura koja se oduvek i primenjivala, ali je bila privremeno obustavljena zbog izbijanja pandemije.

’’Pacijentima je tokom pandemije bio omogućen odlazak u Beograd i druge centre bez overe kod lekarske komisije, kako ne bi morali da čekaju u redovima i izlažu se riziku zbog korone. Sada je samo vraćena procedura koja se i ranije primenjivala. Kada pacijenti imaju svu potrebnu dokumentacju, postupak overe kod lekarske komisije završava se u veoma kratkom roku za dan-dva’’, rekla je Petrović.

I u lokalnom RFZO-u, Nova.rs nezvanično saznaje da je zbog stabilnije epidemiološke situacije, procedura u vezi sa overom lekarskih uputa vraćena na stari režim, te da su pacijenti koji imaju upute sa datumom posle 1.aprila, u obavezi da ih overe kod lekarske komisije.

Informacije koje su juče saopštene iz RFZO-a, bez dodatnog objašnjenja, izazvale su revolt među Kragujevčanima, koji su na društvenim mrežama masovno komintarisali ovu odluku kao diskriminaciju prema građanima iz unutrašnjosti. Polemika se na kraju, neizbežno, svela i na politički teren, a od ovog masovnog nerviranja građana ništa ne bi bilo, da su nadležni prilikom saopštavanja ovih novina, dali i dodatnu informaciju da su neovereni uputi imali privremeni karakter zbog pandemije.

Iz RFZO kažu da osiguranici koji su dobili uput pre 1. aprila, ne moraju da imaju overu lekarske komisije. Svi ostali će upute koje su dobili od svojih lekara u domovima zdravlja i specijalista u bolnicama, morati da odnesu u filijale RFZO u svojim gradovima, kako bi im komisija fizički overila takav dokument.

„Na primer, uput koji je izdat u martu, a termin pregleda zakazan u aprilu taj uput je važeći. Svi uputi izdati zaključno sa 31. martom važe bez saglasnosti lekarske komisije, dok od 1. aprila svi izdati uputi moraju imati saglasnost lekarske komisije matične filijale“, objašnjava Vesna Latinović iz RFZO.

U šturom pojašnjenju RFZO koji je mnoge građane zbunio, izostavljena su pojedina objašnjenja. Važno je znati da ako jednom lekarska komisija overi uput za lečenje u drugim zdravstvenim ustanovama, njegovo važenje traje narednih šest meseci.

Bitna informacija je i da se bolovanja i dalje rešavaju online. Za takva rešenja nije potrebno da komisija fizički overava dokumente. Inače, lekarske komisije se u matičnim filijalama RFZO u Srbiji sastaju četiri dana u nedelji, i tada se odlučuje o podnetim uputima.

BONUS VIDEO: Nova kula Kliničkog centra Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar