Foto:Screenshot/RTS

Na današnji dan pre 22 godine počeli su vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ. Centralna manifestacija "Dan sećanja na stradale u NATO agresiji" održava se u Kombank dvorani.

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja u Kombank dvorani započeto je intoniranjem himne, nakon čega je usledilo obraćanje srpskog patrijarha Porfirija, prenosi RTS.

Zbog epidemije koronavirusa svečanost se odvija bez publike uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kako i patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije rekao je da pre nego što je pošao ka Kombank dvorani otvorio je Novi zavet i našao se na početku 7. glave Jevanđelja po Mateju gde stoji „Ne sudite da vam se ne sudi“.

Foto:Screenshot/RTS

„Ja sam došao ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina. Skupili smo se da bismo se zajedno, svenarodno, saborno setili nesrećnih dana pre 22 godine. Pre svih da se setimo i molimo za nevine žrtve. Naše žrtve su nevine jer se naš narod branio od agresije“, rekao je patrijarh Porfirije.

Sećamo se, kaže, naših vojnika i policajaca, div-junaka sa Košara i Paštrika i drugih bojišta, naših nebeskih vitezova – pilota, nevinih civila, žrtvava kasetnih bombi u Nišu i širom KiM, Crne Gore, stradalih u putničkom vozu u Grdeličkoj klisuri, stradalih po ulicama i trgovima naših gradova, po fabrikama i bolnicama, u televiziji, izginule dece.

„Siguran sam da mi treba da se molimo njima, jer je Bog njih upisao u knjigu večnost. Imena mnogih stradalih treba da budu upisani u kalendar Pravoslavne crkve“, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Foto:Screenshot/RTS

Ističe da se u tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su branili mostove, nego i kod drugih koji su se od bombi sklanjali sa decom i porodicama u skloništa, tada projavila jedna suštinska osobina i vrlina našeg etosa i identiteta.

„A to je hrišćanska ljubav za bližnjeg. Tih dana delili smo sve ono što je bilo neophodno. Kažu da je srpski narod posle 1945. izgubio svoje hrišćanske vrline. A ja sam siguran da smo smvi svedoci duboke hrišćanske ljubavi i solidarnosti našeg naroda tih 78 dana, naroda koji ispunjava zapovest ljubi bližnjeg svog. Ta ljubav pojavljuje se ponovo u ovim danima stradanja od epidemije. Sada su vitezovi lekari, medicinske sestre, oni koji rade na kasama, i mnogi drugi“, napominje patrijarh Porfirije.

Povezane vesti:

Postavlja pitanje šta nas je održalo tokom tog neviđenog zla koje je nasrnulo na naš narod u toku i posle bombardovanja, posle albanske golgote, posle stradanja u Drugom svetskom ratu i šta će nas održati i danas u ovoj epidemiji.

„Održala nas je hrišćanska ljubav, hrišćanski način života kom nas je naučio Sveti Sava i svi sveti iz roda srpskog. Vojnik ili oficir posle rata ili u doba mira kada stigne kući ili sada lekar kada se vrati s klinike, radnik kada se vrati iz fabrike, kada ih u domu dočeka zdrava porodica, supruga, deca, to su temelji zdravog društva, opstanka i napretka naroda i države. Država, a sa njom i crkva mora da se stara da kroz prosvetu i kulturu uporedo sa ekonomskim razvojem sačuva identitet“, kazao je patrijarh.

Samo onda kada govorimo svoj jezik možemod a učimo i druge jezike, da gradimo mir, ali to će onda biti garant da ćemo znati da gradimo istinske i prave odnose koji poštuju drugoga.

„Ovde smo zato došli večeras ne da sudimo, nego da se setimo nevino stradalih žrtava bombardovanja koje je trajalo 78 dana i koje je izvršila NATO alijansa“, naveo je patrijarh.

Na današnji dan pre 22 godine počeli su vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju SRJ. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“ od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Polaganjem venaca ministri, zvaničnici, predstavnici Vojske Srbije i mnogih udruženja odali su počast žrtavama NATO bombardovanja 1999. godine. Poručili su da Srbija nikada neće zaboraviti taj zločin.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare