Đoković o NATO bombardovanju Srbije: Ne zaboravi nikad FOTO

Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine, a Novak Đoković je na Instagramu podelio tri "storija" kojima se podsetio ovog perioda.

Đoković je objavio tri fotografije na svom profilu.

Na prvoj se nalazi datum početka bombardovanja uz poruku „Ne zaboravi nikad“.

Podelio je i fotografiju spomenika Večni plamen u Beogradu koji je posvećen hiljadama izgubljenih života.

Uz treći fotografiju na kome se nalazi Večni plamen napisao je poruku za sve pratioce.

„Danas je godišnjica početka NATO bombarovanja koje je trajalo 78 dana sa vazdušnim napadima protiv Jugoslavije 1999. godine. Sećam se tog perioda dobro i to je veoma važno da uzmemo vreme da se podsetimo ove istorije“, napisao je Đoković.

Foto: Screenshot Instagram Djokernole

I ranije je u nekoliko navrata Đoković govorio o bombardovanju.

„Od 1991, 1992. pa sve do 2000. imali smo embargo. Borili smo se za hleb i mleko i ostale najneophodnije stvari za preživljavanje. Onda je, 1999. godine, Srbija bila bombardovana dva i po meseca bez prestanka, svake noći i svakog dana. Moja porodica i ja smo se dva i po meseca budili tokom noći zbog sirena, aviona koju su nas preletali. Bilo je poražavajuće i zastrašujuće. Najgora stvar koju sam ikada video. Bilo je užasno videti avione koji vam iznad glave bombarduju bolnice i sve ostalo. Mnogi nevini ljudi su umrli, a zahvalan sam što ja nisam izgubio nikog bliskog, iako znam ljude koji su izgubili sebi bližnje i to je ožiljak koji ću nositi do kraja života. Sećanja (na bombardovanje) će ostati sa mnom do kraja života“, otkrio je britanskom novinaru Džeju Šetiju pre dve godine Đoković.

Foto: Screenshot Instagram Djokernole

Objasnio je i kako je rođendan proslavio uz bombardovanje.

„Na početku sam osetio ono što je i većina našeg naroda – želeo sam osvetu. Ko su oni da bombarduju nevine ljude? Šta se dešava? Imao sam 12 godina i sećam se da sam se na dan rođendana krio u skloništima i smo rekli da ćemo se, posle nedelju, dve skrivanja, vratiti normalnom životu i to je bilo to. Da nas neće zanimati šta će se desiti jer – ako nas pogode, šta mi tu možemo? Tako da, sećam se da sam 12. rođendan proveo sa prijateljima igrajući tenis. Tada nismo išli u školu, tako da je to bilo super! Pevali su mi rođendansku pesmu, a ja se jasno sećam slike aviona koji svugde ispuštaju bombe. Bilo je užasavajuće, ali sam se u isto vreme osećao kao da odrastam i u tome su mi dosta pomogli roditelji“, završio je Đoković.

Foto: Screenshot Instagram Djokernole

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar