Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Rejting agencija Standard & Poor’s donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je večeras Narodna banka Srbije.

„Time se Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje, kao i još uvek visokoj, mada opadajućoj, globalnoj inflaciji“, ocenila je Narodna banka Srbije.

Rejting Srbije podržan je umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će inflacija ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od tri odsto, uz odstupanje od jedan i po procenat, u drugoj polovini 2024. godine i navodi da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan.

U junu je pokazatelj adekvatnosti kapitala na nivou bankarskog sistema iznosio jaka 22,3 odsto, dok je učešće problematičnih kredita dostiglo istorijski minimum od tri procenta, navodi se u izveštaju.

Agencija ističe da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da spoljne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama.

Agencija navodi da stabilni izgledi Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga uvažavaju činjenicu da domaća privreda i dalje beleži rast, iako u zemljama zone evra koje su naši najvažnijih trgovinski partneri, poput Nemačke i Italije, usporava ekonomska aktivnost.

„Ocene rejting agencija, uz opadajuću putanju inflacije, potvrđuju ispravnost naših odluka da referentnu kamatnu stopu povećavamo postepeno i odmereno. Odluka dodatno potvrđuje značaj rekordnih deviznih rezervi za uvođenje zemlje u investicioni rejting, kao i značaj relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za ukupan poslovni ambijent u zemlji“, zaključila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

BONUS VIDEO – Finansijski izazovi i šta nam donose niže rate kredita: Kako preživeti septembar?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar