zagađenje vazduha Foto:Jelena Sklena

Televizija N1 dobila je informaciju da zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine, zaduženi za dnevne monitoringe propisane zakonom, od 10. avgusta svoje obaveze ne ispunjavaju. Ne zato što su lenji ili im smetaju vrućine, već zato što ih firma nije osigurala na vreme. Agencija odgovara da to nije tačno, već da su poslovi samo pomereni za nekoliko dana.

Nema osiguranja za terenski rad – nema ni monitoringa kvaliteta vode i vazduha. I to je, tvrde izvori N1, u Agenciji za zaštitu životne sredine trajalo deset dana. Na upit da li su ti navodi tačni, rukovodioci su prvo odgovorili:

„Tačno je da je danas 19.08.2021. god. izabran jedini ponuđač „Dunav osiguranje“. Ugovor sa njima važiće od 10.08.2021. god. što možete i videti u prilogu modela Ugovora koji vam prosleđujemo“.

Povezane vesti:

Osim dve rečenice, stigao je nepopunjen i nepotpisan model ugovora, međutim, odgovori na pitanja ko od 10. avgusta vrši obavezna merenja i da li se ovo ranije dešavalo, nisu.

N1 je zatim tražio pojašnjenje zašto će se ugovor sklapati retroaktivno i da li to znači da radnici zaista nisu bili osigurani gotovo dve nedelje, te je ponovio pitanje da li je tačno da je zato ispaštao monitoring.

Iz Agencije su na ponovljeni upit prosledili zaključeni ugovor od 20.08.2021, kao i objašnjenje da prema članu 12 tog dokumenta, zaposleni nisu imali prekid osiguranja. „Zbog procedure osiguranja državnih službenika operativni poslovi, uključujući i monitoring vode i vazduha, nisu stali, već je realizacija jednog dela operativnih poslova poslova pomerena za par dana“, odgovaraju.

Dodaju u Agenciji – kod ovakvih poslova postoje alternativni termini.

Ali, nekadašnji načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha kaže – nema pomeranja i obustavljanja, te je ovo neoprostiv propust.

„Viša sila, rat, zemljotresi i ostalo mogu da poremete tako nešto, ako nisu vanredno stanje i korona, u onakvom obimu to uradili, nije smelo ni sada da se desi“, kaže Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Pogotovo nije smelo da se desi jer se osiguranje radnika podrazumeva kao na primer redovno plaćanje računa za struju u Agenciji.

„To je zakonska obaveza menadžmenta, odnosno poslodavca da obezbedi osiguranje. Zakonska obaveza i ona se jednom godišnje sprovodi, na vreme se organizuje tender, znajući kada ističe, prosto, o tome se ne raspravlja“, dodaje Jovanović.

U organizaciji za političku ekologiju „Polekol“ navode da su u Agenciji ljudi gubili posao zato što su ga odgovorno radili i ukazivali na probleme. Dodaju, ukoliko je kontrola vazduha i vode bila ugrožena, nadležni su morali da se oglase.

„Vidimo na primeru deponija „Vinča“ kada je gorela da su institucije obavestile javnost samo na pritisak građana. Ono što stvarno moramo da zahtevamo od njih je da rade svoj posao i da obaveštavaju građane unapred, prosto, ako nemamo podatke, moramo to da znamo i da se onda ponašamo u skladu sa tim“, navodi Žaklina Živković iz Polekola.

Iz Polekola napominju – suočavamo se sa velikom krizom institucija koje nisu proaktivne, a poverenje u njih svakim danom opada.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar