Foto: Shutterstock

Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom u čitavom regionu. Potvrđena je u Hrvatskoj, u Republici Srpskoj, a u Srbiji je stigla i u sela oko Beograda. Načelnik Odeljenja za zdravlje životinja Uprave za veterinu Boban Đurić kaže da je bolest izuzetno opasna i da protiv nje ne postoji vakcina i nema lečenja, pa se u zaraženom gazdinstvu sve svinje moraju eutanazirati.

Leka za afričku kugu svinja nema, postoji samo preventiva – izolacija i eutanazija. Prethodnih dana bolest se proširila na više naselja u okolini Beograda, na levoj obali Dunava, prenosi RTS.

Načelnik Odeljenja za zdravlje životinja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Boban Đurić kaže da je kuga svinja opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja svih kategorija.

„Uzročnik je virus koji je prilično otporan u spoljašnjoj sredini i prilično je teško suzbiti ovu bolest“, objašnjava Đurić za RTS.

Ističe da je bolest zabeležena u Srbiji još 2019. godine i da se od tada širila istočnim i jugoistočnim delovima zemlje.

„U poslednjih nekoliko meseci broj žarišta je naročito eskalirao u Braničevskom upravnom okrugu, a od 1. juna i u Južnobanatskom upravnom okrugu i u Gradu Beogradu, gde se ova dva okruga i graniče“, navodi Đurić.

Naglašava da je bolest izuzetno opasna, da ne postoji vakcina i da se obolela životinja ne može izlečiti, pa se u zaraženom gazdinstvu sve svinje moraju eutanazirati.

„Od vlasnika tražimo saradnju, ako primete bilo kakvu promenu u zdravstvenom stanju svinja, treba odmah da prijave nadležnoj veterinarskoj službi odnosno veterinarskoj inspekciji. Kolege znaju kakva je dalje procedura. Svaka takva životinja će biti ispitana i ukoliko postoji bilo kakva sumnja na tu bolest, dalje će se preduzimati propisane mere“, kaže Đurić.

Ističe da je promet svinja u zaraženim i ugroženim područjima zabranjen i da vlasnici moraju da se pridržavaju biosigurnosnih mera.

„Lokalne samouprave moraju da pomognu u delu eventualnog uklanjanja leševa uginulih svinja jer je jako bitno ukloniti takve leševe na propisan način. Jako je opasno ukoliko vlasnik leš uginule svinje baci bilo gde jer time doprinosi širenju bolesti“, objašnjava Đurić.

Nakon Semberije, kuga svinja se pojavila u Šamcu i distriktu Brčko

Da bi se sprečilo širenje zaraze u Republici Srpskoj, na mesec dana je zabranjen rad stočnih pijaca. Zabranjeno je i organizovanje sajmova i izložbi i prodaje hrane za životinje van poslovnog prostora.

Direktor Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ Dragan Knežević kaže za RTS da je situacija alarmantna i da je problem regionalan.

Ističe da imaju 23 žarišta u Semberiji, jedno u Šamcu i četiri na teritoriji Brčko distrikta.

„Sve mere su preduzete, imamo Republički krizni štab, imamo lokalne krizne štabove. Funkcioniše sve u skladu sa pravilima struke. To je jedini način borbe“, naglašava Knežević.

***

BONUS VIDEO – Afrička kuga kod divljih i domaćih svinja: Brojke upozoravaju, virus se sigurno širi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar