Foto: Printscreen/ Twitter/mina@gospodje

Oko 350 lekara u utorak je osudilo "zdravstvenu katastrofu" u Srbiji i pozvalo Vladu da smeni Krizni štab jer ta "mala balkanska zemlja doživljava zabrinjavajući skok pandemije" - prenosi večeras francuska novinska agenccija AFP.

Srbija ima po više od 350 zaraženih dnevno pošto je brzo ukinula svoje restriktivne mere kako bi se omogućila organizovanje sportskih događaja i poslaničkih izbora 21. juna, piše AFP.

„Svakodnevno broj smrtnih slučajeva dostiže rekordne nivoe, dok je rukovanje vlasti krizom izazvalo nasilne proteste početkom jula“, piše u izveštaju.

Povezane vesti:

Oko 350 lekara u grupi „Ujedinjeni protiv KOVIDA“ uputilo je otvoreno pismo Vladi sa zahtevom za razrešenje njenog kriznoč štaba, i za pokretanje istrage o odlukama za koje veruju da su dovele do porasta u virus, piše AFP.

Krizni štab je, piše u izveštaju, odbacio tu kritiku, a jedna od njegovih članica, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević je danas na konferenciji za štampu odgovorila da „svako ima pravo na mišljenje“, i ukazala da medju potpisnicima pisma „ne vidimo niti jedno ime lekara koji je specijalista (za borbu) protiv zaraznih bolesti“.

Krizni štab je, piše AFP, „ranije priznao da je broj smrtnih slučajeva ‘sigurno veći’ od zvanično saopštenog, jer su pacijenti možda umrli, a da nisu ‘bili testirani'“.

Pre dve nedelje, demonstranti su izašli na ulice kako bi osudili postupanje predsednika Aleksandra Vučića tokom krize, navodi AFP.

„Zdravstveni sistem Srbije pati od ogromnog egzodusa (osoblja), posebno ka Nemačkoj, kvalifikovanog, ali nedovoljno plaćenog. Po portalu ekonomskih vesti novaekonomija.rs, nedostaje 3.500 lekara i 8.000 medicinskih sestara“, piše AFP na kraju izveštaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare