Foto:apc-cza.org

Vlada Srbije odbila je da komentariše gradnju ograde na svojoj granici sa Severnom Makedonijom, koja je prelazna tačka za migrante koji prolaze kroz balkanske zemlje, prenela je danas francuska agencija Frans pres.

Ograda se podiže na južnoj granici u blizini zvaničnog graničnog prelaza i migrantskog kampa na makedonskoj strani, javio je fotograf te agencije.

Prvu vest o ogradi početkom nedelje je preneo Radio slobodna Evropa (RSE), dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije navelo lokalnim medijima da je ogradu srpska strana postavila na svoju teritoriju.

Iz Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije nisu želeli Frans presu da komentarišu tu vest.

Srbija se nalazi na „balkanskoj ruti“ migranata, koja je zvanično zatvorena 2016. godine, ali hiljade migranata i dalje pokušava da tim putem stigne do zapadne Evrope.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da Evropska unija finansijski podržava Srbiju u rešavanju migrantske krize ali to ne podrazumeva „gradnju neke ograde“.

Lokalni zvaničnik Preševa Visar Mehmeti potvrdio je da je u toku gradnja ograde i dodao da je uputio zahtev vladi za dalja pojašnjenja ali nije dobio odgovor.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) u Beogradu izjavio je Frans presu da Srbija ima „suvereno pravo da kontroliše svoje granice“ kao što ima i obaveze da poštuje procedure zahteva za azil.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare