Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokatska komora Srbije saopštila je da "oštro osuđuje" izjavu potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića u kojoj advokate, koji postupaju u konkretnom krivičnom postupku, naziva kriminalcima, odnosno "delom kriminalne mreže" i "kriminalne hobotnice koja želi sada na ovaj način da zataška slučaj 'Jovanjica' kako se ne bi došlo do stvarnih nalogodavaca".

„Ovakav istup jednog stranačkog funkcionera predstavlja neprihvatljiv i nepriličan atak na advokate branioce u ovom postupku i na advokatsku profesiju u celini. Pravne i etičke obaveze advokata zasnovane su na Ustavu, zakonu i drugim važećim propisima, međunarodnim pravnim aktima o advokaturi, statutu advokatske komore i Kodeksu profesionalne etike. Advokat zastupa nezavisno, u skladu sa svojim uverenjima“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

Advokatska komora Srbije ukazala je „na zabrinjavajući nivo nepoznavanja uloge advokata u krivičnom postupku“, i ističe da se predlozi branilaca u cilju utvrđivanja zakonitosti pribavljenih dokaza na kojima će se zasnivati sudska presuda, u savremenom pravnom sistemu smatraju pokazateljem profesionalnosti advokata.

Samo se u neslobodnim društvima od advokata očekuje da postupa u skladu sa drugim „višim interesima“, a ne interesima svog klijenta, piše u saopštenju.

„Advokatska komora Srbije, stoga, energično staje u odbranu svojih članova, kako advokata u konkretnom krivičnom postupku, tako i advokatske profesije kao časne i humane delatnosti, bez koje ne može postojati pravni sistem i civilizovano društvo. Pozivamo sve učesnike političkog života da svoj govor u javnom prostoru oslobode od uvreda i etiketa, kako bi bili primer građanima koje žele da predvode“, saopštila je Advokatska komora Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare