Marija Takić Pešić Foto: Instagram/marijatakic

Advokatica Marija Takić Pešić (33) koja je u subotu preminula u Nišu, i to nakon što je odlučila da makar po cenu svog života postane majka i rodi ćerku, biće sahranjena danas na niškom Novom groblju.

Marija je preminula posle duže borbe sa opakom bolešću, a ostaće upamćena kao izuzetan advokat i veliki humanista. Marija i njen suprug Zoran Pešić organizovali su više humanitarnih akcija, među kojima je i akcija „Paketić sreće“ u okviru koje su prikupili novogodišnje paketiće koji su podeljeni deci bez roditelja i deci iz siromašnih porodica u Leskovcu i Nišu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Najlepši oblik dobrote je davanje, sigurni smo suprug i ja. Akciju „Paketić sreće“ pokrenuli smo zajedno u želji da u domove dece bez roditeljskog staranja kao i u domove socijalno ugoržene dece na jugu Srbije unesemo čaroliju novogodišnjih praznika“, kazala je tada ova humana Nišlijka.

Paketići su prikupljani u advokatskoj kancelariji Pešić u Nišu i advokatksoj kancelariji Takić u Leskovcu. Akcija je okupila na stotine ljudi i za samo desetak dana prikupljeno je oko 500 paketića za mališane. Paketići su pored slatkiša i igračaka sadržali garderobu, vaučere za jahanje konja i klizanje na ledu, ručno rađene stvari koje su donirali razni sponzori.

Marija se potrudila da deca novu Nogodinu dožive kao bajku, pa su u podeli paketića u parku Svetog Save u Nišu učestvovali pored Deda Mraza i vilenjaci, konjići i konji iz ZOO planeta. Do mališana koja iz nekog razlog nisu mogla da dođu na podelu paketića, Deda Mraz je otišao i iznenadio ih u njihovim domovima. Zahvaljujući Mariji, pojedini mališani prvi put su tada imali priliku da se druže sa dobrim dekicom sa bradom u crvenom odelu.
Za pedesetak mališana iz socijalno najugroženijih porodica u Leskovcu, Marija je bajku priredila u tamošnjem parku, a preostale paketiće donirala Centru za socijalni rad, koji ih je podelio onima kojima su bili najpotrebniji.

To, međutim, nije bila jedina njena humanitarna akcija – pre dve godine prikupila je 40 paketića za decu koja se leče na onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR-a.

I u svom profesionalnom radu, poznata advokatica iz Niša bila je posvećena najranjivijim klijentima, deci i majkama. Usko je bila specijalizovana za porodično pravo, naročito u bračnim sporovima, postupcima povodom nasilja u porodici, kao i postupcima radi ostvarivanja prava na obavezno izdržavanje.

Marija Takić Pešić je rođena je 1989. godine u Leskovcu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju, a diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine sa prosečnom ocenom 9,21.

U Londonu je završila Pravnu školu poslovnog engleskog jezika, akreditovanu od strane „British Council“. Pripravnički staž obavila je u advokatskoj kancelariji Takić u Leskovcu, čime je nastavila dugogodišnju porodičnu advokatsku tradiciju.

Advokat Zoran Pešić od voljene supruge oprostio se potresnim rečima: „Moramo da se trudimo da sve ono što je ona želela i zamislila, bar delić toga, da ostvarimo. To je moj put, da izvedem dete na pravi put, da dete sazna i shvati kakva je majka bila kraljica“..

On je naveo da je Marijina najveće želja bila da se ostvari kao majka i i da je svesno žrtvovala svoj život da bi to ostvarila.

Kolege, poznanici i prijatelji poznate advokatice od nje se opraštaju porukama na društvenim mrežama u kojima ističu da je „ koliko je bila lepa od spolja, da je još lepša bila iznutra“.

BONUS VIDEO: Hapšenje – akcija MUP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare