Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu upozorio je javnost na to da su predlogom budžeta Beograda za 2021. godinu smanjena ulaganja u borbu protiv zagađenosti vazduha za 45 miliona dinara u odnosu na budžet iz 2020. godine. Da stvar bude gora, iznos koji je predložen za 2021. godinu niži je i od trenutnog iznosa, posle dva rebalansa budžeta u 2020. godini donetih u jeku korone i ekonomske krize.

„Smatramo da je smanjivanje izdataka za borbu protiv zagađenosti vazduha apsolutno skandalozno i neprihvatljivo. Podsećamo da je Beograd zauzeo prvo mesto među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na svetu i to na svetski dan čistog vazduha“, navodi se u saopštenju.

Iz Centra za lokalnu samoupravu podsećaju da je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje strada oko 6 hiljada građana baš od zagađenja vazduha.

Foto:Centar za lokalnu samoupravu

 

„Zato javno pitamo gradonačelnika i njegovog zamenika: da li su jarboli i fontane važniji od ulaganja u smanjenje zagađenosti vazduha?“, zaključuje se u saopštenju nevladine organizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare