Foto: Shutterstock/Nemanja Jovanović, Goran Srdanov, Slavica Panić/Nova.rs/Privatna arhiva

Plan uštede energije u državnim ustanovama preporučila je Vlada Srbije. Ministarstvo rudarstva i energetike prosledilo je ove preporuke kolegama u ostalim ministarstvima, preko kojih su stigle i do ustanova. Nažalost, jedan primerak zaboravili su da pošalju predsednici Vlade, Ani Brnabić, koja bi se na ovaj način uverila u to kako izgleda plan štednje, pa se možda ne bi “obrušila” na medije, koji joj pružaju uvid u dokumentaciju, koju je ona prva trebalo da pročita, proceni i odobri, ukoliko smatra da je neophodno.

Pročitajte još:

Ko se seća devedesetih, pakao mu neće teško pasti, a simbol ovih godina bile su nestašice, tačnije restrikcije struje. Verovali smo da se “vreme zla”, neće brzo vratiti, a još manje da će to biti preko škola, vrtića i bolnica, ustanova koje su među prvima u Srbiji dobile – “Plan uštede energije”.

Pa iako iz resornog ministarstva tvrde da se odluka o smanjenju potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto i usklađivanje temperature u prostorijama na 20 stepeni, ne odnosi na škole, bolnice i vrtiće, naši đaci, predškolci i pacijenti, ovih dana već cvokoću, bez grejanja na jutarnjim temperaturama nižim od 10 stepeni.

Međutim, premijerki, ni dokumenta koji su osvanula u većini ustanova, a kojih zaposleni moraju da se pridržavaju jer praksa pokazuje da su direktori shvatili preporuke kao obavezu, nisu dovoljni da poveruje da mere štednje ipak kače i najugroženije među nama.

Zabrana nekontrolisanog uključivanja autoklava – sterilizacionih komora, potom i restriktivno korišćenje svetla i klima, zabrana korišćenja dodatnih grejnih tela za zagrevanje prostorija, neke su od stavki na koje se obavezju zaposleni u bolnicama i njihovi pacijenti, prema “preporukama” o uštedi energije.

Dalje, u vrtićima se prema Planu uštede energije, rukovodiocima centralnog grejanja nalaže da elektro kotlove podese na temperaturu do 20 stepeni celzijusa, a da se isti tokom vikenda i neradnim danima gase, što znači da tokom zime, ponedeljkom ujutru kada deca stignu u vrtić, čekaće ih vrata “ledenog dvorca”.

Foto:Nova.rs

Jedna majka, čije dete ide u vrtić “Čika Jova Zmaj”, u koji je stigao ovaj Plan, za Nova.rs kaže da brojne stavke nisu moguće.

„Vrtić se nalazi u objektu starom bar 30 godina. To je montažna zgrada koju ne možete da zagrejete bez dodatnih grejnih tela“, kaže zabrinuta majka i dodaje da su vaspitačice zimi uvek dogrevale sobe jer je i pored radijatora bilo hladno.

Kako smo ranije pisali na našem portalu, u pojedinim predškolskim ustanovama, preporuku o uštedi električne energije, uprava je shvatila kao naredbu. Sproveli su rigorozne i apsurdne mere, koje su dovele do toga da su u novosadskom vrtiću “Guliver”, vaspitačicama oduzeti daljinski upravljači za klime, kako im slučajno ne bi palo na pamet da dogrevaju prostorije. Iako dečica sede u jaknama, plan uštede mora da se poštuje.

Foto: Shutterstock

U školama je situacija identična. Naime, jedan primer dovoljno govori, a radi se o srednjoj školi “Drvo art” iz Beograda, u kojoj nastavnici mole roditelje da decu opomenu da se slojevito oblače kada dolaze u školu, jer će maksimalna temperatura u učionicama ove zime biti “tih famoznih” 20 stepeni celzijusa. Država naivno smatra da je ova temperatura dovoljno topla, pa čak i kad napolju nastupi “debeli” minus.

Inače, ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović, neumorno ponavlja da su iz mera štednje izuzeti vrtići, škole i bolnice, ali praksa pokazuje upravo suprotno.

Foto: Twitter

„Ne radimo mere štednje zbog toga da bismo izbegli restrikcije, već da bi dali manje novca za uvoz električne energije. Ministarstvo rudarstva i energetike je poslalo svim ministarstvima na mišljenje preporuke o štednji. Svako je iz svog domena i oblasti mogao da vidi i da kaže: ‘Nemojte ovo, promenite ono’. Nigde nije bilo zamerke. Rečeno je i da sama ministarstva i same ustanove naprave svoje planove“, rekla je ona, pa je, po ko zna koji put, ponovila, da su iz mera izuzeti vrtići, škole, bolnice i “sve ono što je od vitalnog značaja“.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Dodatni problem u ovoj haotičnoj “organizaciji štednje”, je što “Plan uštede električne energije” očigledno nije stigao na glavna vrata, odnosno u kabinet premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, pa verujemo da je u prostorijama Vlade ovih dana, koji su doneli hladni talas, temperatura ipak iznad 20 stepeni celzijusa.

Takođe, verujemo da će premijerka sad detaljno pročitati planove koje su izdale uprave ustanova i da će pre “oštre zime” reagovati i zaista isključiti vrtiće, škole i bolnice iz mera štednje!

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare