Saljih Mustafa
Saljih Mustafa Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL / POOL

U nastavku haškog procesa pripadniku OVK Saljihu Mustafi (Salih), optuženom za zločine nad Albancima u selu Zlaš 1999, nastavljeno je i ove nedelje svedočenje o delima koje mu se stavljaju na teret. Juče je svedočila 04676, a danas se nastavlja suđenje u 09:30.

Zaštićena svedokinja na jučerašnjem ročištu optužbe opisala je ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je s proleća 1999., kako se to navodi u optužnici, bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom, piše Kossev.

Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni.

Svedokinja je kazala da je prisustvovala iskopavanju leša u Zlašu, ne precizirajući, na javnom delu zasedanja, kada je to bilo.

„Otac žrtve došao je kod mene i otišli smo, zajedno sa drugim članovima porodice, traktorom u Zlaš da iskopamo telo“, kazala je svedokinja.

Kada su stigli, kako je ispričala, otac žrtve je rekao: „Ovo je mesto gde je zakopano njegovo telo i moramo da ga iskopamo“.

Tužiteljka Silvija Daskoli, svedokinji je, potom, prikazala šest fotografija načinjenih u to vreme na licu mesta.

Potvrđujući autentičnost fotografija, svedokinja je rekla da se na njima vidi da je telo bilo zakopano u plitkom grobu, umotano u plavo ćebe.

Kada su telo izvadili iz groba, učesnici u ekshumaciji su, po rečima svedokinje, na torzu primetili „neobičnu rupu“.

„Telo je već bilo počelo da se raspada i teško je bilo zaključiti od čega je bila ta rupa“, kazala je svedokinja, iz čijeg iskaza proizlazi da ima medicinsko ili sudsko-medicinsko znanje.

Leš nije bio podvrgnut obdukciji, niti je rupa na njemu „patološki analizirana“, naznačila je svedokinja.

Ona je posvedočila i da je u istom grobu, ispod prvog tela, bio pronađen još jedan leš.

„Pošto je završena ekshumacija žrtve, vratili smo zemlju i zatrpali rupu. Drugi leš ostavljen je u grobu. Članovi porodice prve žrtve insistirali su da ostavimo taj leš, pošto nisu znali ko je ta osoba“, izjavila je svedokinja (4676).

Deo jučerašnjeg svedočenja, odnosno suđenja, bio je zatvoren za javmost.

Suđenje Saljihu Mustafi započeto je 15. septembra i prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je 21. septembra ispitivanjem prvog svedoka Specijalnog tužilaštva, pod zaštitnim merama, a potom je usledilo ispitivanje ostalih svedoka Specijalnog tužilaštva.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove ukupno 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci. Od ukupnog broja 12 njih će svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja, dok je 9. juna održano pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

 

Bonus video: Klima zapalila stan u Užicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar