Saljih Mustafa
Saljih Mustafa Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL / POOL

U nastavku haškog procesa oficiru OVK Saljihu Mustafi (Salih), optuženom za zločine nad Albancima u selu Zlaš 1999, bivši pripadnik te paravojske posvedočio je da je čuo da je jedna osoba bila ubijena u pritvoru OVK u tom selu.

Tokom kratkog dela iskaza dostupnog javnosti, zaštićeni svedok 4603 potvrdio je, pred sudom za zločine OVK, da je optuženi Mustafa bio komandant jedinice zvane Shifterat čiji je štab bio u Zlašu.

Mustafa (49), tadašnji komandant OVK u području Lab, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“ i „špijunima“, u improvizovanom pritvoru u Zlašu u aprilu 1999.

Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja.

Svedok 4603 izjavio je da je bio pripadnik „153. brigade“ OVK čija je komanda bila u školi u Zlašu, nedaleko od Prištine.

U tom selu, po njegovom svedočenju, bila je i jedinica Shifterat – ili BIA, kako ju je nazvao tužilac Filipo de Minićis (Philipo de Minicis) i kako piše u optužnici.

Komandant te jedinice bio je „Salji“, posvedočio je 4603, dodajući da je kasnije saznao da je njegovo ime Saljih Mustafa.

Pri jednoj od par poseta štabu Mustafine jedinice u Zlašu, svedok je „čuo za događaje u vezi sa osobom koja je umrla“.

„Od momenta kada sam dobio vest, osećao sam se vrlo loše… Mogu da kažem porodici preminulog da mi je vrlo žao zbog toga šta im se desilo. Nisam mogao da im pomognem, nisam znao kako da pomognem“, naglasio je svedok.

Dok ga je unakrsno ispitivao branilac optuženog Džulijus fon Bone (Julius von), svedok je izjavio da su mu „drugovi rekli“ da je Saljih Mustafa osoba koja komanduje jedinicom Shifterat u Zlašu.

Svedok je kazao i da je u bazi te jedinice u Zlašu bio „jedanput, kada je doneo hranu“ i da je isti posao obavio još dva puta u komandi „153. brigade“ OVK u istom selu.

Veći deo današnjeg iskaza svedoka optužbe odvijao se iza zatvorenih vrata.

Suđenje Mustafi biće nastavljeno sutra.

Mustafa je optužen za zlodela nad najmanje šest Albanaca pritvorenih u Zlašu od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a ostali su, posle zlostavljanja i mučenja, bili pušteni na slobodu.

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv.

BONUS VIDEO: Incident ispred suda u Hagu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare