Sir, proizvodnja sira, mlekara
Ilustracija: Shutterstock/Anton_Ivanov

Navode Lokalne alternative Vrbas da se zatvara Mlekara "Dana" čiji je većinski vlasnik kompanija u vlasništvu grupacije Matijević, za portal N1 potvrdio je Zoran Matijević. "Mlekara trenutno prestaje sa radom", rekao je suvlasnik Industrije mesa Matijević ističući da problem postoji već nekoliko godina, jer mlekara radi sa gubitkom. Radnicima će, ističe, biti ponuđeno angažovanje na drugom radnom mestu ili otpremnina - u zavisnosti za šta sami opredele. "Namera je da mlekara u budućnosti nastavi sa radom, ali u ovom momentu najoptimalnije rešenje jeste prestanak njenog rada", poručio je Matijević.

„Kao što je većini građana opštine Vrbas već poznato, pre više od mesec dana kompanija Matijević agrar postala je većinski vlasnik kompanije Mirotin grupe iz Vrbasa u čijem sastavu posluju Mlekara Dana, kao i PP Sava Kovačević iz Vrbasa. Ništa u tome ne bi bilo sporno da se nije pojavila informacija da Mlekara Dana prestaje sa radom i da se planira gašenje farme, koja takođe posluje u sastavu PP Sava Kovačević“, saopštila je danas Lokalna alternativa Vrbas.

Kako se ističe u saopštenju, pojedinim radnicima ponuđen je prelazak u maloprodajne objekte kompanije “Matijević”, kao i u njihovu klanicu na Rumenačkom putu u Novom Sadu.

„Metod već poznat. Uzmi ili ostavi i to za minimalnu zaradu. Kao dodatno poniženje zaposleni službenici kao i drugi radnici upućeni su na voćnjak da beru jabuke, na posao koji su do tada obavljali sezonski radnici“, ističe između ostalog Lokalna alternativa Vrbas navodeći da u mlekari radi 250 radnika.

Zoran Matijević na pitanje portala N1 da li se Mlekara Dana zatvara odgovara potvrdno.

„Mlekara trenutno prestaje sa radom. Problem je vec nekoliko godina, jer mlekara radi sa gubitkom. Bivši vlasnici su pokušavali i ulagali u mlekaru, ali jednostavno nisu uspeli da se nametnu na tržištu i rade dohodovno“, navodi Matijević.

Poslednja investicija bila je, navodi, da se investira u proizvodnju sira.

„Da bi nakon sto je investicija zavrsena, došli do zaključka da mleko koje prerađuju neo dgovara kvalitetu i da se mora poraditi na rasnom sastavu krava koje su isto na našoj farmi. To je dug proces i ne može da trpi dalje gubitke mlekare“, navodi Matijević.

I pored toga što je kupovala mleko po 30 odsto nižim cenama od tržišnih, mlekara prema rečima Matijevića, ne uspeva da pozitivno posluje.

„Nažalost, prvi koji su napustili mlekaru jesu glavni tehnolog i direktor koji su bili idejne vođe ideje koja je u startu propala. Mera nažalost jeste nepopularna, ali potrebna da bi se konsolidovao ceo sistem Mirotin grupe koji je danas u dugu preko 30 miliona evra. Moramo da zatvorimo ono sto nije dohodovno i finansijski opravdano“, ističe Zoran Matijević.

Radnicima posao ili otpremnina

Kada je reč o radnicima, oni, prema rečima sagovornika portala N1, treba da budu spokojni.

„Sve što je predviđeno zakonom, i bolje od toga, biće im ponuđeno. Angažovanje na drugom radnom mestu ili otpremnina u zavisnosti za šta se opredele. Naravno, radnici nisu krivi, vec bivši vlasnici koji su jedan sistem pun mogućnosti doveli do ivice stečaja. Da se otišlo u stečaj, radnici verovatno ne bi dobili ništa“, navodi Zoran Matijević.

On navodi da grupacija Matijević zapošljava 3.000 radnika, ali da na žalost treba vremena za „neke stvari koje moraju da se konsoliduju“.

„Namera je da mlekara u budućnosti nastavi sa radom, ali u ovom momentu najoptimalnije rešenje jeste prestanak njenog rada“, istakao je Matijević.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović o otkazima u fabrici Yazaki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar