Foto: AFP / Profimedia

Kompanija Ziđin Bor Koper počela je raskrivanje rudnika bakra Novo Cerovo, čiji se kapacitet procenjuje na dva i po miliona tona rude godišnje, a vek eksploatacije na sedam godina, piše Tanjug.

Pomoćnik generalnog direktora Ziđin Bor Kopera, Hu Šaohua, najavljuje da se prve količine bakra iz ovog rudnika očekuju početkom juna i podseća da kompanija od oktobra 2019. kontinuirano obnavlja i unapređuje rudarsku proizvodnju.

U skladu sa zakonodavstvom Srbije, posle dobijanja svih potrebnih dozvola i licenci za rad, izrađeni su pristupni putevi do rudnika, nabavljena je brojna mehanizacija i zaposleno oko 200 novih mladih ljudi, saopštavaju iz Ziđin Bor Kopera.

Novo Cerovo sastoji se od površinskog kopa i dela koji će se baviti samo drobljenjem, mlevenjem i otpremanjem rude preko hidrotransporta do kriveljske flotacije.

Prvu količinu oksidne rude Zijin Bor Koper planira da propusti kroz postrojenje sredinom maja i tada sprovede eksperiment flotiranja, koji bi trebalo da pokaže koliko će biti iskorišćenje metala pri preradi takve rude.

Oživljavanje proizvodnje u Cerovu, naglašava Hu Šaohua, velika je prekretnica u povećanju proizvodnje bakra i značajan napredak kompanije u prvom kvartalu 2020.