Foto: Profimedia.rs

Ziđin želi da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara sa 80.000 na najmanje 150.000 tona godišnje, sa mogućnošću daljeg rasta proizvodnje.

Kompanija Ziđin objavila je Idejno rešenje za projekat povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa Serbia Zijin Bor Copper d.o.o. Bor.

Kako je navedeno u rešenju objavljenom na portalu grada Bora, Ziđin Majning planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakra sa 80.000 na 150.000 tona godišnje sa mogućnošću daljeg rasta proizvodnje na 200.000 t/god.

Delovi postrojenja će odmah biti projektovani tako da zadovolji potrebe proizvodnje od 200.000 t/god, dok će u ostalim delovima postrojenja biti ostavljen neophodan prostor za dalje proširenje kapaciteta u budućnosti.

Rekonstrukcija će, osim povećanja kapaciteta topionice, uključiti i unapređenje zastarele opreme, kao i stepena zaštite životne sredine.

Predviđena je i izgradnja novog sistema za odvođenje fugitivnih gasova i uređaj za odsumporavanje, fabrike sumporne kiseline, postrojenja za tretman otpadne vode, kao i novi pogon elektrolize.

Idejnim rešenjem predviđena je izgradnja novog postrojenja za flotaciju šljake, laboratorije i izgadnja nove trafo stanice.

Poslednju značajniju rekonstrukciju izveli su 2015. SNC Lavalin i Outotec.