Fotografija je ilustrativnog karaktera Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) objavilo je novu procenu gubitaka u vazdušnoj industriji za ovu godinu, uvećanu tri puta u odnosu na prethodnu od 20. februara.

Prema prethodnoj proceni IATA, objavljenoj pre 14 dana, globalni gubici u vazdušnoj industriji bi iznosili oko 30 milijardi dolara, dok ti gubici, prema najnovijoj proceni, iznose između 63 i 113 milijardi dolara, a zbog teške krize u industriji nastale zbog korona virusa, prenosi portal SeeBiz.

Najviše je pogođen Azijsko-pacifički region u kojoj bi gubici za ovu godinu mogli da dostignu i 58 milijardi dolara, a koja uključuju tržišta Kine, Australije, Singapura, Japana i Južne Koreje, s padom prometa do procenjenih 23 odsto.

Kako se navodi, samo bi Kina mogla izgubiti i do 22 milijarde.

U Kini su pogođeni svi avioprevoznici, a najviše Hainan Airlines koji je tražio finansijsku pomoć države i ulazi u proces restrukturiranja.

Hongkongški Cathay Pacific je na neplaćeni odmor stavio 75 odsto svojih zaposlenih i prizemljio 120 od 160 svojih aviona.

Van Kine, Lufthanza je zbog brojnih otkazivanja letova prema Aziji prizemljila 150 svojih aviona, odnosno petinu flote.

Američki United Airlines je takođe smanjio međunarodni saobraćaj za petinu, dok je British Airways saopštio da je ovoga meseca otkazao već 216 letova prema destinacijama u Americi i Evropi, uz prethodna otkazivanja prema Aziji.