Foto:shutterstock

Cena pšenice na Produktnoj berzi prošle nedelje je porasla je za 1,54 odsto, te je sada na istorijskom makimumu, a kako ističu sagovornici portala Nova.rs – ovaj trend rasta će se nastaviti i uticati na cene osnovnih životnih namirnica, te će proizvodi poput testenine, koje su mnogima omiljeno jelo, sigurno poskupeti.

Ponderisana cena pšenice trenutno iznosi 40,8 dinara po kilogramu, i to bez PDV-a.

Kako za Nova.rs kaže agorekonomista Milan Prostran, pšenica kao strateški proizvod koji je istovremeno sredsvo „svih mogućih političkih igara, najuboitije oružje u svetu“, ona će, upravo iz tih razloga, nastaviti da poskupljuje.

Za obične potrošače ovo znači poskupljenja, jer se cena pšenice preliva u finalne prozvode.

„Prvo je tu brašno, pa zatim razne testenine, slatkiši, keks, i tako dalje. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje imati rast cena osnovnih životnih namirnica. To će se sigurno nastaviti sve dok se globalno tržište ne uredi, a to će sigurno trajati još godinu, dve, tri, pitanje je kad će rat prestati. Kada dve žitarske sile, koje čine između 25 i 30 odsto svetkse proizvodnje ratuju, nastaje problem. A vi mi ćemo još dugo imati taj problem visokih cena“, kaže naš sagovornik.

Da li će do smirivanja cena doći, prvenstveno zavisi od ovogodišnje žetve, objašnjava Prostran.

„Ako ove dve žitarske sile ne budu mogle ili ne budu htele da izvoze svoje proizvode, to će dodatno da zakomplikuje stvari. Indija je takođe zabranila izvoz, tako da je moja procena da će cene hrane rasti do jeseni, dok ne vidimo kakva će biti žetva, ali cene zavise od poskupljenja energenata. Dakle, ne vidi se kraj“, kaže Prostran.

On kaže da je rast cena neminovan, i da se zapravo samo nastavlja prošlogodišnji rast od 30 odsto, ali da ostaje da vidimo da li će cene biti više za 30 ili 40 procenata.

„Ja neki optimizam i dalje ne vidim, jer i kad se završe ratna događanja, proći će najmanje godinu do godinu i po dana dok se sve ne stabilizuje na prihvatljiv nivo“, kaže naš sagovornik.

Prostran ističe da bi u ovom slučaju država mogla da reaguje tako što će iz budžeta pokriti kompenzacije cena.

Milan Prostran Foto:N1

„Kompenzacija cena znači da bi država rekla mlinarima da je cena brašna, primera radi, 100 dinara, ali će im ona dati 30, da peoizvođači za 70 isporučivali pekarama“, objašnjava Prostran.

Direktor poslovnog udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović kaže za portal Nova.rs da cena po kojoj mlinari sada nabavljaju pšenicu jeste 42 dinara po kilogramu.

„Rast cena troškova u proizvodnji se nastavlja, tako da i pšenica poskupljuje, a cena našoj berzi prati, malo usporenu, cene na svetskim berzama pšenice. U perspektivi to bi moglo da znači da će I brašno poskupeti, ali cene brašna se ne koriguju dnevno, nego s vremena na vreme, a sad su zamrznute. Ali trend rast postoji, to svi vide“, kaže.

Cene brašna zamrznute, a država žmuri na probleme proizvođača

Kako Šajatović ističe, država je ograničila cene malih pakovanja brašna, a gubici proizvođača su veliki.

„Cene su ograničene na nivo na kom su bile 15. novembra prošle godine, a zapravo su te cene kalkulisane krajem septembra, jer se trgovinama mesec dana mora ranije mora najaviti povećanje cena. Pšenica je tada koštala 23 dinara po kilogramu. Postoje I slučajevi da određeni proizvođači prave pakovanja samo od 1 i 5 kilograma, samo da bi snabdevali trgovine, a oni su sada pred stečajem jer država nije nadoknadila razliku u ceni“, kaže Šajatović, dodajući da su se nadležnima „popeli na glavu“, ali rešenje njihovih problema nikada nisu dobili.

BONUS VIDEO Hleba i igara: Do kada će cene skakati? – gosti Milan Prostran, Zoran Pralica i Božo Joković

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare