Foto: Shutterstock

Trgovac najmanje utiče na poskupljenje proizvoda. Kada govorimo o rastu cena, treba da govorimo o rastu proizvođačkih i uvozničkih cena, to ima najveći uticaj na krajnju cenu uvoznih proizvoda, kaže Žarko Malinović, sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije, koji za Infobiz odgovara na pitanje - ko je glavni krivac što kupci u Srbiji neke proizvode plaćaju više nego potrošači u Evropskoj uniji.

„Naše tržište nije veliko, nemamo velike kapacitete pravljenja zaliha, već imamo situaciju u kojoj se nabavlja mala količina proizvoda i ne mogu se dobiti odgovarajuće cene, koje dobijaju veliki sistemi u inostranstvu koji pokrivaju tržište cele Evropske unije ili šire“, kaže Malinović.

Oni, ističe, dogovaraju godišnju prodaju sa proizvođačem i dobijaju veće rabatne skale i sve ono što su prednosti velike nabavke.

„Zato su cene u inostranstvu povoljnije nego kod nas. Mi smo uvoznici male količine, te promene koje su se desile u proteklih godinu dana, poskupljenje energenata, transporta, i te kako utiču na cenu“, navodi Malinović.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Zarina metla od 4.000 dinara šokirala javnost: Evo koliko su domaće metle na Kalenić pijaci

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare