Foto: Aleksandra Petrović, Andrija Lazarević/Nova.rs/EPA-EFE/ABIR SULTAN/Shutterstock

Vlast u Srbiji se čitavu deceniju ponosi rastom plata. Međutim, veće zarade ne znače nužno viši životni standard. Ovo je realnost: postoje namirnice kojih sada, za iznos prosečne plate, može da se kupi više. Međutim, realnost je i da postoje one kojih može da se kupi znatno manje, a uspeli smo da pronađemo i dve namirnice kod kojih je količina ostala ista. Teza koju poturaju predstavnici vlasti o poboljšanju životnog standarda ipak pada u vodu - od devet proizvoda, koliko smo poredili, samo četiri potrošači mogu da priušte sada više nego nekada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), prosečna plata u Srbiji u novembru je, otkad postoje najnoviji podaci, iznosila 75.353 dinara.

Foto: Shutterstock

Prosečna plata pre tačno 10 godina, 2013, bila je značajno niža, te je za isti mesec iznosila 43.615 dinara.

Kako bismo videli da li su plate i realno veće, uporedili smo šta je sa prosečnom platom moglo da se kupi nekada, a šta može sada.

PROČITAJTE JOŠ

U obzir smo uzeli cene goriva, mesa i ribe, voća i povrća i ulja.

Gorivo

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije iz 2013. godine, cene dizela i benzina bile su gotovo iste. Litar dizela koštao je 151, a benzina 150 dinara. S druge strane, cene ovih naftnih derivata trenutno su pod kontrolom države, koja svakog petka određuje maksimalnu cenu po kojoj gorivo može da se prodaje na pumpama. Tako je trenutna cena dizela 195, a benzina 164 dinara po litru. Dakle, sa prosečnom platom u 2013. godini, vozač je mogao da kupi 288 litara dizela, odnosno 290 benzina. Trenutno, situacija sa gorivom jeste bolja. Vozač u Srbiji može od prosečne plate da kupi 386 litara dizela. Kada je u pitanju benzin, to je 459 litara.

Meso

Kilogram junetine je pre tačno 10 godina koštao, u proseku, 639 dinara. Sada, cena ovog mesa viša je za 72 odsto, pokazuju zvanični podaci, te kilogram košta 1.100 dinara. To znači da je za iznos prosečne plate pre 10 godina potrošač mogao da kupi 68 kilograma ovog mesa. Danas, količina je ista.

Foto: Shutterstock

S druge strane, danas potrošači ipak mogu da priušte više svinjetine. Naime, pre 10 godina, kilogram svinjskog vrata koštao je 579 dinara, dok danas košta 689. To znači da je u prosečnu platu iz 2013. stajalo 75 kilograma mesa, a danas staje 109.

Zanimljiv je podatak da je količina šarana koja je mogla da se kupi sa jednom prosečnom platom ista sada, kao i pre 10 godina, baš kao što je slučaj sa junetinom. Kako pokazuju podaci RZS-a, kilogram šarana je 2013. koštao 399 dinara. Sadašnja prosečna cena ove ribe je 690 dinara. Dakle, i sada, a i tada, prosečna plata mogla je da obezbedi 109 kilograma.

Voće i povrće

Danas potrošači u Srbiji mogu da kupe i manje voća.

Kako pokazuju zvanični podaci, pre 10 godina je kilogram jabuka koštao 50 dinara, te je jedna prosečna plata mogla da obezbedi 872 kilograma ovog voća.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Danas, jabuke su drastično skuplje, te kilogram košta, u proseku, 100 dinara, što znači da je količina koja staje u prosečnu platu – oko 753 kilograma.

Još jedno popularno voće, banane, danas značajno više košta. Sada je prosečna cena za kilogram ovog voća čak 200 dinara. Pre deset godina, bila je 110. To je poskupljenje od čak 82 odsto, koje nije uspelo da „pokrije“ nijedno povećanje plata. 2013. godine, potrošači su za jednu prosečnu platu mogli da kupe 396 kilograma ovog voća. Sada mogu 376.

S druge strane, ako uzmemo kao primer krompir, vidi se da je situacija drugačija. Naime, pre 10 godina, cena ovog povrća bila je 70 dinara po kilogramu. Danas, kilogram košta u proseku 100 dinara. To znači da je za iznos jedne prosečne mesečne plate moglo da se kupi 623 kilograma. Sada može oko 753.

Ulje

Litar suncokretovog ulja pre deset godina je koštao 125 dinara. Sada, ulje je jedna od namirnica čiju cenu određuje država, te može da košta najviše 220 dinara. To znači da su potrošači sa jednom prosečnom platom, 2013. godine mogli da kupe 348 litara. Sada ipak mogu nešto manje – 342 litra ulja.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Dakle, sada građani mogu da kupe više goriva, svinjskog mesa i krompira. Ipak, voća i ulja mogu manje. Kod pojedinih vrsta mesa i ribe, količina koju može da pokrije prosečna plata ostala je ista, što pokazuje da, bez obzira na sva hvalisanja vlasti, realno su povoljnija samo četiri od devet proizvoda koje smo uzeli u razmatranje.

BONUS VIDEO ANKETA – šta je sve poskupelo?