Foto: Borka Kiss / seanseyeview / Shutterstock

Godinu za nama obeležila su poskupljenja – baš svega. Inflacija koja je dostigla 15,1 odsto i "pojela je" sva povećanja plata i penzija. Verovali ili ne, uspeli smo da pronađemo i nešto što je pojeftinilo u 2022. godini, samo je šteta što to nisu one stvari koje baš kupujemo svaki dan u prodavnicama.

Kako pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), gotovo svi proizvodi i usluge poskupeli su u 2022. Tu su samo tri izuzetka.

Tokom ove, izuzetno skupe godine, pojeftinili su prevoz putnika avionom i oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka (tu spadaju diktafoni, slušalice, mikrofoni, pojačala).

PROČITAJTE JOŠ

Prevoz putnika avionom je, u odnosu na 2021. godinu, pojeftinio za 0,2 odsto.

Foto:shutterstock by Mayuree Moonhirun; shutterstock by Ulrike Stein

Što se tiče opreme za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka, ona je jeftinija za 1,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Dakle, stigla je i zvanična potvrda – poskupelo je apsolutno sve što građani koriste svakodnevno. Pojeftinjenja avio-prevoza, koliko god bila mala, sigurno su obradovala ljubitelje putovanja, dok je snimateljima sigurno laknulo što njihova oprema nije poskupela. Međutim, kada se sagleda šira slika, građani koji se žale da je oko njih poskupelo sve što je neophodno za svakodnevni život – u potpunosti su u pravu.

Za godinu dana cenu nije menjalo osiguranje stana, te ova vrsta usluge košta isto kao prošle godine.

Foto: Shutterstock

S druge strane, broj proizvoda i usuga koji su poskupeli gotovo je nemoguće navesti. Primera radi, za godinu dana, čvrsta goriva poskupela su skoro 50 odsto.

Hrana je poskupela za 22 posto, pa su čak i one osnovne namirnice za mnoge u Srbiji postale luksuz.

Tako je hrana, prema zvaničnim podacima, za godinu dana poskupela 22 odsto, ali cene pojedinačnih grupa pojedinih proizvoda skočile su znanto više.

Primera radi, meso, koje je za mnoge građane naše zemlje omiljena hrana, prema podacima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, poskupelo je, u zavinosti od vrste, i do 35 odsto.

A meso čak i nije šampion poskupljenja. Od novembra do novembra, najviše je poskupelo pasterizovano kravlje mleko – neverovatnih 59 odsto.

Mleko u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Za 48 odsto poskupeo je jogurt, šećer za 30, a brašno skoro 15 procenata.

BONUS VIDEO Prof. Dejan Šoškić: Šta će se dešavati sa inflacijom u 2023. godini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar