Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Zajedničkim graničnim prelazima Zapadni Balkan bi mogao uštedeti 800 miliona evra godišnje, ocenila je danas generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj na graničnom prelazu Tabanovci između Severne Makedonije i Srbije.

„Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza i ako bi oni radili 24 časa, sedam dana nedeljno, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedeli 800 miliona eura“, rekla je Bregu.

Pročitajte još:

Ona je, kako iu saopštenju navodi Veće za regionalnu saradnju, ukazala da je Savet za regionalnu saradnju pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom zajedno sa Sekretarijatom Transportne zajednice, CEFTA, Evropskom komisijom i vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana, čime je omogućen nesmetan protok roba i lekova u regionu.

„Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smete zaboraviti da, ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 odsto svog života proveo na graničnim prelazima. Ali, to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači dva izgubljena eura. Izračunajte koliko mi, kao region, gubimo“, ukazala je je Bregu.

„Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća. Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo da čekaju u redovima i to nas je uverilo da kad god postoji saradnja, stvari u regionu se poboljšavaju. Sada treba da radimo ne samo na tome da 14 graničnih prelaza na Zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana , u to uključujući i fitosanitarne propise i sertifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije,“ poručila je Bregu.

Konferenciju za novinare zajednički su organizovali Veće za regionalnu saradnju, Sekretarijat Transportne zajednice, CEFTA i uprave carina Severne Makedonije i Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare