Berat Rukići, Ričard Grenel i Marko Čadež Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Privredne komore Srbije i Kosova Zajedničkom izjavom, koja je danas potpisana u prisustvu visoke delegacije američke vlade, izrazile su obostranu podršku poboljšanju ekonomskih i sveoukupnih odnosa dve strane, a posebno sporazumima, koji su potpisani u Vašingtonu 4. septembra.

Pročitajte još:

U izjavi stoji da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni predulsov za poboljsanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu i da predstavlja preduslov za postizanje sveukupnog ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana.

Izjavom su podržali inicijativu regionalne saradnje „Mini Šengen“ jer je ona, kako se navodi, važan korak ka prosperitetu i unapređenju stabinosti i konkurentnosti u čitavom regionu.

Takođe, istakli su neophodnost da strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspeh.

Izrazili su uverenje da angažovanje DFC sa svojim partnerima i njegovo stalno prisustvo u regionu demonstrira snažnu posvećenost SAD da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona.

Takođe, dve komore će nastaviti da pružaju pomoć na svaki mogući način kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija.

Uloga zajedničkog tima za ekonomsku saradnju

Izjava takođe predviđa formiranje zajedničkog tima za ekonomsku saradnju, koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom, a koji bi radili i u Beogradu i u Prištini.

Primarna uloga tima jeste da aktivno doprinosi procesu ekonomske normalizacije i pruža pomoć i smernice svim stranama koje su u taj proces uključene, to jest vladama, poslovnoj zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD i EU.

Takođe, u okviru tima formiraće se sektorske grupe u kojima će se razmatrati, nadgledati i razvijati projekti iz specifičnih sektora:

–  Grupa za razvoj infrastrukture kako bi se doprinelo infrastrukturnim projektima koji se bave nastavkom izgradnje „Autoputa mira“, između Niša i Prištine, rekonstrukcijom i modernizacijom železničkih linija i njihovih veza sa lukama na Jadranskom moru, izgradnjom i modernizacijom infrastrukture za industrijske zone i obezbeđivanjem tehnologija za projekte vezane za proizvodnu energije iz otpada itd.

–  Grupa za proizvodnju i diversifikaciju održive energije, koja se bavi diversifikacijom energije, za podršku otvaranju elektrane u kojoj se koriste litijumske baterije u regionu i istraživanje i eksploatacija litijuma i ostalih dragocenih ruda.

–  Tim za izgradnju fabrike stakla u regionu, čime se obezbeduje dobavljač za čitav region.

–  Grupa za razvoj agro-turizma, koja bi istražila mogućnosti razvoja održivog turizma zasnovanog na ponudi lokalnih prirodnih resursa kao npr. Kopaonika i Brezovice, Rugova kanjona i slično.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Infrastruktura i garantna šema za kredite

Dve strane izražavaju puno poverenje da će biti implementirani ranije potpisani sporazumi.

To su ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, obnavljanje i modernizacija železničke infrastrukture na „istočnom“ pravcu Niš-Doljevac- Merdare-Priština i izgradnja „Autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština.

Ti sporazumi obezbediće osnovu i instrumente za značajno poboljšanje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti u citavom regionu Zapadnog Balkana, navodi se izjavi.

Komore će pružati podršku svim stranama u identifikovanju projekata, izvodenju studija izvodljivosti i drugim potrebnim aktivnostima, čiji je cilj poboljšanje diverzifikacije snabdevanja energijom i doprinos ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i koristima za lokalne zajednice.

Potpisnice pozdravljaju nameru DFC-a da obezbedi finansiranje garantne šeme za obezbeđivanje kredita za mala i srednja preduzeća.

Zastupnici poslovnih zajednica pozivaju sve zainteresovane strane da uzmu aktivno učešće u unapredenju ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim i ostalim sporazumima, čija bi puna i blagovremena primena angažovala kreativni, ekonomski, prirodni i naučni potencijal regiona u celini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar