Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nije tačno da za kupovinu Geneksove kule nije bilo zainteresovanih, čak dve kompanije bile su spremne da učestvuju u nadmetanju, ali su se obe povukle nakon što su predstavnici Skupštine stanara druge, stambene kule, podneli novu krivičnu prijavu, saznaje Danas.

„Prva prijava, koju smo dostavili Trećem javnom tužilaštvu, ovih dana, rečeno nam je, trebalo bi da bude prosleđena Višem JT jer je reč o organizovanoj grupi, a danas predajemo drugu, sa novim detaljima. Prijavom je obuhvaćena i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) kao i stečajni sudija, jer bez njihove saglasnosti ni jedan postupak u stečaju ne bi mogao da se odvija, pa sumnjamo da je tu reč o organizovanoj korupciji“, kaže za Danas predsednik Skupštine stanara stambene kule Božidar Stavrić.

On ističe da je javnost već obavestio o tome da je jedan stan u Kuli, bez ikakvog pravnog osnova prenet na rođenog brata stečajnog upravnika, Desimira Mrdovića, ali da Katastar to nije hteo da sprovede.

„Preko tog stana pokušali su da naprave novu skupštinu stanara, međutim, ona nikada nije konstituisana, nije ni u drugom ni trećem pokušaju. Uspeli su, ipak, da smene našeg izabranog profesionalnog upravnika zgrade i postave svog kako bi se sprečili sporovi koje smo pokrenuli protiv njih. To im nije uspelo, o svemu što se dešavalo obavestili smo Vladu, pisali smo i predsedniku, Ministarstvu privrede, privrednom sudu, otišli smo u Tužilaštvo“, kaže Stavrić i tvrdi da su braća Mrdović prisvojili pasarelu između dve kule koja pripada Skupštini stanara, kao i galeriju koju je stečajni upravnik Budimir Mrdović prepisao na svog sina Luku.

O tome su, kaže sagovornik Danasa, već obavestili javnost ali i zvanične institucije, podigla se prašina zbog čega je već dogovorena prodaja propala.

Stečaj Geneksa kao i kasnije njegove ćerka kompanije Internacional CG, već godinama privlači pažnju jer se za okončanje tog postupka vezuje i isplata socijalnog programa utvrđenog u vreme privatizacije, prema kome su bivši radnici imali pravo na 200 evra po godini staža.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, iako je veliki deo imovine prodat novim vlasnicima, svega je oko 300 bivših geneksovaca dobilo svoj novac dok je oko 5.000 njih još na čekanju. U međuvremenu je otvoren stečaj, a stečajnom upravniku se zamera neracionalno trošenje novca, to što je zaposlio nekoliko članova svoje porodice i prijatelje, a istovremeno radi i kao advokat.

Prema rečima jednog od predstavnika bivših radnika, Branka Radičevića, čak i ako se proda Kula, oni ne očekuju da će biti izdvojen deo za obavezu prema njima, jer ima dosta hipoteke. Objašnjava da novca za isplatu i sada ima, jer se na računu kompanije nalazi 200 miliona evra.

„Radnici ICG i Geneksa imaju četiri izvršne presude Ustavnog suda, ali im to ne pomaže da ostvare svoje pravo. Istovremeno, novac sa računa ljudima koji vode stečaj donosi oko 50 miliona dinara kamate mesečno, a da ne govorimo o tome koliko je besmisleno da se u stečaju drži firma koja ima toliko novca na računu. Zapravo, stečaj je otvoren odmah nakon odluka Ustavnog suda iz 2014. i jasno je da je to učinjeno kako bi se izbegla isplata“,  kaže Radičević.

Dodaje da je državi iz nekog razloga teško da im isplati socijalni program od 200 evra po godini staža iz novca koji je dobijen od prodaje firme koju su ti radnici gradili, ali joj nije problem da ljudima iz Fijata, novcem svih građana isplati po 800 evra za godinu staža.

„Izgleda da i mi moramo na auto put“, kaže on i podseća da udugovlačenje ne ide u prilog ni državi, jer je kamata za 13 godina kašnjenja, koliko je proteklo od odluke Ustavnog suda, dostigla gotovo nivo glavnice duga.

***

BONUS VIDEO: Geneks kula – remek delo arhitekture prepušteno zubu vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare