Foto: MAXSHOTO /Ocskay Mark / Alamy / Alamy / Profimedia,Shutterstock

Vlada Srbije je donela uredbu kojom je za finansiranje aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini opredelila 483 miliona dinara, objavio je Službeni glasnik.

Reč je o Uredbi o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti.

Kako je navedeno u uredbi, Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, energetska efikasnost i veće korišćenje obnovljivih izvora energije svrstani su među prioritete.

Pročitajte još:

Program vlade predstavlja strateški i zakonodavni okvir za efikasno korišćenje energije, a za krajnji rezultat ima povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnoti.

Programom je utvrđeno više ciljeva – ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih, savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe, zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, saopsteno je posle sednice Vlade.

Takođe, predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su, pored ostalog, unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili deo sistema efikasnijim sistemima u zgrade, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju.

BONUS VIDEO Koliko Srbija zaostaje u energetskoj tranziciji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar