Telekom Srbija
Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Telekom Srbija zadužiće se sredinom ove godine za do pola milijarde evra emisijom korporativnih obveznica na nekoj od evropskih berzi, najavio je juče generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić.

Predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde za privredu i finansije Dušan Nikezić izjavio je da „novo zaduženje Telekoma, putem evroobveznica vrednih 500 miliona evra, samo znači da više niko ne želi da im pozajmi ni dinar. Ni banke, ni međunarodne finansijske institucije, a ni država, koja je očigledno odbila da ponovo štampa novac za otkup dinarskih obveznica“, naveo je Nikezić.

Prema njegovim rečima, „u prethodnih pet godina ukupan prihod Telekoma povećan je za 26 odsto, dok su dugovi učetvorostručeni i danas su skoro duplo veći od ukupnog prihoda“.

„Preko milijardu i po evra novog duga otišlo je na preplaćene investicije u partijske kablovske operatere, partijske medije, multimedijalne sadržaje i prava na prenose, a sve bez značajnog efekta na prihode“, rekao je Nikezić.

Na drugoj strani, juče je takođe objavljen poziv za vanrednu sednicu Skupštine akcionara ovog akcionarskog društva čiji je većinski vlasnik država na kojoj će jedna od dve tačke dnevnog reda biti odluka o odobravanju emisije neobezbeđenih dužničkih hartija od vrednosti u evrima u iznosu do 500 miliona evra koje će ponuditi na međunarodnom finansijskom tržištu. Skupština će preneti na Nadzorni odbor obavezu da izabere na kojoj berzi će obveznice biti emitovane, da odredi njihovu ročnost, cenu i visinu kupona (kamatne stope) koju će platiti. U izjavama medijima Lučić je rekao da će to biti luksemburška ili frankfurtska berza, kao i da će već u maju sve biti spremno za emisiju obveznica, što znači i dobijanje kreditnog rejtinga kompanije od strane rejting kuća Mudiz i Standard end Purs, piše Danas.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uložićemo taj novac u dalji razvoj optičke infrastruktrue, mobilne mreže i u širenje Telekoma u inostranstvu“, rekao je Lučić, dodajući da će ponuditi usluge mobilne telefonije u Severnoj Makedoniji, Šavajcarskoj i Nemačkoj, a u drugoj fazi i u Americi i Kanadi.

Telekom Srbija je 2018. godine ušao u investicionu ekspanziju kupujući kablovske opratere, često po mišljenju stručnjaka po previsokim cenama, što je rezultiralo da je na kraju 2020. godine dug iznosio oko 150 milijardi dinara.

Kad govorimo o ekspanziji, Telekom Srbija platiće prava na TV prenose utakmica Premijer lige u narednih šest godina 600 miliona evra, pa neki stručnjaci smatraju da bi ovo zaduživanje moglo dobrim delom pokrivati te troškove. Lučić očekuje da će zbog ovog poteza broj korisnika Telekoma skočiti sa sadašnjih milion na 1,3 miliona.

Finansijski izveštaji Telekoma za prošlu godinu još nisu dostupni, ali je Lučić pomenuo da su prihodi Telekoma u Srbiji porasli za 17 odsto, odnosno za 130 miliona evra, a na nivou grupe za devet odsto i da su dostigli 150 milijardi dinara.

Profit je prema njegovim rečima iznosio 13 milijardi dinara, što je nešto više od 100 miliona evra. On pak nije pominjao koliki je dug bio na kraju prošle godine, a to će biti važan kriterijum prilikom ocenjivanja rejtinga kompanije, kao i prilikom određivanja prinosa koji će kupci obveznica tražiti od Telekoma.

Telekom Srbija nije odgovorio na pitanja Danasa u vezi planiranog zaduženja. Više o tome ovde.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare