Foto: MSGI

Projekat izgradnje novog, jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem u Srbiji, vredan devet miliona evra, predstavljen je danas prilikom posete ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović postojećem dispečerskom centru "Infrastruktura železnice Srbije" u stanici Ranžirna Makiš u Beogradu.

Stari centar su, kako je saopštilo ministarstvo, posetili direktor Ruskih železnica (RŽD) u Srbiji Mansurbek Sultanov, direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Nebojša Šurlan i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Mihajlović je podsetila da se već nekoliko godina radi i ugovara ovaj projekat, kao i da se trenutna ulaganja u železnicu Srbije mere milijardama evra, odnosno da će iznositi sedam milijardi evra za sve projekte koji će se raditi.

Foto: MSGI

„Rekonstruisali smo 550 kilometara regionalnih pruga, gradimo brzu prugu od Beograda do Budimpešte, počećemo izgradnju i brze pruge od Beograda do Niša i od Niša do Preševa. Zato nam je neophodan siguran sistem praćenja železničkog saobraćaja, a to je jedinstveni dispečerski centar, bez kojeg nije moguće imati takva ulaganja i upravljanje brzim i pouzdanim sistemom“, rekla je ona.

Mihajlović je navela i „da se pre 2012. godine nijedan evro nije uložio u železnice“, kao i da je „nula kilometara pruga rekonstruisano, jer je neko tada Srbiju hteo da izopšti iz regionalnog povezivanja i da je zatvori“.

Mihajlović je dodala da je reč o operativno-nadzornom centru u Makišu, koji će imati tri regionalna centra – u Novom Sadu, Nišu i Požegi.

„Radimo sa jednom od najboljih svetskih kompanija, koja već nekoliko godina radi u Srbiji. Očekujem da radovi započnu sledeće godine i budu završeni tri godine od tada. Zajedno smo rekonstruisali i 77 kilometara pruge od Resnika do Valjeva, a nastavićemo i rekonstrukciju sve do granice sa Crnom Gorom, za koju je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare