Foto: Shutterstock

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović potpisao je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava o dodeli sredstava iz budžetskog fonda u ukupnom iznosu od 490 miliona dinara u okviru Programa podrške razvoju i funckionisanju sistema lokalne samouprave, kao i ugovore sa lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva za otvaranje jedinstvenih upravnih mesta.

“I budžetski fond i fond za otvaranje jedinstvenih upravnih mesta za ovu godinu nisu bili veliki, tako da nismo mogli da pomognemo svim lokalnim samoupravama koje su se javile na javni poziv i za budžetski fond i za otvaranje jedinstvenih upravnih mesta“, rekao je Martinović i dodao da su svi projekti koji su stigli u ministarstvo, čak i oni koje zbog nedostatka novca nisu mogli ove godine da podrže, važni i kvalitetni i da se vidi da su ljudi iz lokalnih samouprava uložili napor i trud da naprave te projekte.

On je izrazio očekivanje da će sredstva biti namenski utrošena i da će projekti što je moguće pre biti realizovani, jer su to projekti koji su važni ne samo za opštine i gradove nego za građane i privredne subjetke koji posluju na teritorijama tih jedinica.

Martinović je dodao da opštine mogu da apliciraju za lokalnu putnu infrastrukturu, obnovu vrtića, škola, domova zdravlja, kao i za kulturno umetničke manifestacije, što su, kako je rekao, uglavnom projekti koji se tiču života ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Naglasio je da druge projekte finansiraju neka druga ministarstva čime država vodi računa o svim lokalnim samoupravama od severa do juga.

On je objasnio i da su vodili računa da sredstva raspodele tako da budu pokrivene opštine od severa Srbije do krajnjeg juga, od zapada do istoka.

„Da sredstva dobiju i opštine u kojima žive naše komšije i prijatelji koji su pripadnici nacionalnih manjina, jer smo i na ovaj način hteli da pokažemo da je Srbija država svih onih koji u njoj žive, koji joj žele dobro i koji zajedno sa svima nama učestvuju u njenom razvoju i njenom napretku“, rekao je Martinović i dodao da će naredni javni poziv na koji jedinice lokalnih samouprava mogu da se jave biti početkom iduće godine.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Ministar je naveo da ima nagoveštaja o moguhim dodatnim sredstvima koja bi donirala EU, a bila bi usmerena isključivo ka obnovi lokalne putne infrastrukture, jer su loši lokalni putevi jedan od glavnih problema.

On je rekao da će u tome da pomogne i država, jer je Srbija, kako je ocenio, uspela da se ekonomski razvija.

Podsećajući na godišnjicu pocetka NATO agresije na SR Jugoslaviju on je rekao da bez obzira na muke i nevolje koje su bile te 1999. godine i tokom 2000-tih godina, Srbija je živa, a njeni građani se bore i idu napred.

“Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu i energiji, pre svega predsednika republike Aleksandra Vučića, uspeli smo da se stavimo na svoje noge, da Srbija bude jedina zemlja u ovom trenutku koja potpuno samostalno i nezavisno vodi svoju i unutrasnju i spoljnu politiku“, rekao je Martinović i dodao da su uspeli i na ovaj način da pokažu da se Srbija uprkos teškim problemima sa kojima se suočava čitava Evropa i, prema njegovim rečima, čitav svet ipak ekonomski razvija.

BONUS VIDEO GOST Nikola Jovanović CENTAR ZA LOKALNU SAMOUPRAVU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar