Podeli
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da biste bili vozač u Beogradu, koji povremeno parkira u zoniranim delovima grada, od sada vam je potreban - internet. Jedino tako ćete na vreme moći da proverite da li vam je kontrolor Parking servise, eventualno, zaračunao kaznu za nepropisno parkiranje. Tokom avgusta će vozači sigurno biti obavešteni o izdatoj kazni i obaveštenjem na kućnu adresu, pa mogu i tada da iskoriste popust od 50 odsto, ako plate u roku od osam dana. Kako će biti posle - nije jasno.

Od 1. avgusta kontrolori Javnog komunalnog preduzeća “Parking servis” više ne ostavljaju dnevne karte (tačnije kaznu ispisanu na papiru) na šoferšajbnama vozila.

Umesto toga, svaki vlasnik automobila će uvid u eventualne kazne moći da dobije isključivo na sajtu Parking servisa.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

“Tokom prvih mesec dana primene novog sistema, svi vozači koji dobiju elektronsku dnevnu parking kartu (eDPK), na svojim vozilima će zateći obaveštenje o tome i moći će odmah da je plate putem sajta www.parking-servis.co.rs. Ostali vozači, koji su platili parkiranje, u narednih nedelju dana dobiće na svom vozilu obaveštenje o novom sistemu. Kao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od osam dana, vozači ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50 odsto. Obaveštenje o izdatoj eDPK, vlasnici vozila će dobijati i na kućnu adresu, takođe sa popustom”, ističu u “Parking servisu”, a ovo obaveštenje je istaknuto i u odeljku “Aktuelno“.

Međutim, na istom sajtu, u odeljku “dnevna parking karta“, nema ni pomena o izdavanju obavešetenja o izdatoj eDPK, koja vozaču stiže na kućnu adresu. Samo stoji sledeće:

“eDPK se plaća naknadno po izdatom elektronskom nalogu za uslugu parkiranja vozila u dnevnom trajanju. Korisnik parkirališta (vozač ili poslednji registrovani vlasnik vozila ako vozač nije identifikovan) je dužan da postupi po elektronskom nalogu za plaćanje eDPK i isti plati u roku od 8 (osam) dana od dana isteka važenja eDPK, putem opšte uplatnice, na pošti/banci ili blagajnama preduzeća ili elektronskim putem.

Korisnik ima pravo na 50 odsto popusta na cenu eDPK, ukoliko istu plati u roku od 8 (osam) dana od dana isteka važenja eDPK. Ako korisnik parkirališta ne izvrši plaćanje u propisanom roku, preduzeće će pokrenuti postupak naplate potraživanja, a troškovi prinudne naplate, zakonska zatezna kamata i drugi troškovi padaju na njegov teret, shodno zakonu”, navodi se na sajtu “Parking servisa”.

Kazna 1.870 i 720 dinara

Kazna za nepropisno parkiranje ili prekoračenje vremena parkiranja u prvoj, drugoj i trećoj zoni u Beogradu je 1.870 dinara. Ko ceh namiri u roku od osam dana, plaća upola manje – 935 dinara. U takozvanoj plavoj zoni i u Zemunu, puna kazna iznosi 720 dinara, a ako se plati u roku od osam dana – 360 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar