Za DFC prioritet su Autoput mira i železnička pruga

Biznis 02. okt. 202013:26
Podeli:
Džon Jovanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Direktor nove regionalne kancelarije američke Međunarodne investicione finasijske korporacije, DFC, u Beogradu Džon Jovanović izjavio je da su prva dva projekta, o kojima se konkretno razgovara i na kojima se konkretno radi, izgradnja Auto-puta mira i železničke pruge koja će povezati Srbiju sa Kosovom.

„Reč je o projektima na kojima se već radi“, rekao je Jovanović na telefonskoj pres konferenciji, na kojoj je učestvovao i Tanjug.

Jovanović je ukazao da je reč o projektima koji se sprovode u više faza, pa će DFC ponuditi širi izbor finansijskih instrumenata i resursa obema stranama, kako bi pomogli u procesu realizacije, a u smeru ubrzanja ekonomske saradnje.

Kako je naveo, za DFC je prioritet da se uradi Autoput mira u saradnji sa evropskim partnerima, kako bi se osiguralo da se taj projekat završi što je pre moguće, jer, kako kaže, sa kolegama je prošao tim putem i uvideli su da je neophodno što pre unaprediti infrastrukturu, kako bi obezbedili brži i lakši način za kretanje ljudi i robe.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Treći projekat, prema njegovim rečima, koji je na listi prioriteta DFC, jeste podrška malim i srednjim preduzećima.

„Sada razmatramo projekte, koje je predstavio ministar finansija Siniša Mali i na kojima već radimo. Namera nam je da promovišemo preduzetništvo između mladih Srba i Kosovara i sa jedne i sa druge strane granice, ali i na samom Kosovu“, kazao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje koji će projekti konkretno biti sprovedeni na teritoriji Kosova i koliko će novca biti uloženo na Kosovu, s obzirom da se u Beogradu govori da će samo Srbija dobiti četiri milijarde dolara, Jovanović kaže da je njihov cilj dvosmerni, odnosno da hoće da podrže javni sektor, koji se suočava sa izazovima, ali i da rade sa privatnim sektorom, kako bi im otvorili investicijske mogućnosti.

Jovanović kaže da se trude da pronađu način da oslobode privatni kapital i pojačaju strane direktne investicije, posebno iz SAD na tzv. Kosovu i u tom smislu navodi da je veoma razočaravajuće što su SAD sedme na listi stranih direktnih investitora na Kosovu.

Kaže i da su zakazali radne sesije, posebno fokusirane na sektor energetike, koje bi trebalo da posluže da se oslobodi privatni kapital.

Takođe, kako navodi Jovanović, procenjuju mogucnosti za „tržišne niše“ – segmente koji nisu dovoljno razvijeni u oblasti proizvodnje.

„Ne fokusiramo se samo na bolju integraciju regionalnih ekonomija, već ih povezujemo sa globalizovanijim lancem snabdevanja“, kazao je Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar