Foto: Shutterstock

"U centru Čačka nemamo plac na prodaju, ali u Aveniji 1, što je veoma blizu, izvođač je nedavno platio 5 ari zemlje sa starijom kućom 120.000 evra", kaže za Nova.rs Vladan Ljubisavljević, vlasnik agencije za nekretnine i izvođač dodajući da u gradu gotovo nema zemljišta za kupovinu ukoliko nije sa nekim objektom.

Kada je u pitanju seosko područje, naš sagovornik ističe da je cena placeva veoma relativna stvar. Prema njegovim rečima, u Trbušanima zemlja po aru, u zavisnosti od klase, ide i do 200 evra, ali najviše cenu određuje mesto.

„Za čisto poljoprivredno zemljište po hektaru treba izdvojiti oko 3000, 3500 evra što opet uslovljava lokacija. Kada je u pitanju stari put Čačak – Kraljevo, ukoliko je ono pored saobraćajnice gde može da se gradi hala ili poslovni prostor cena po aru ide i do 600, 700, ali ako je plac udaljeniji hektar potencijalni kupci mogu pazariti za 5000 evra“, zaključio je on za Nova.rs.

Rastu cene stanova

Ono što je veoma karakteristično, cene stanova i za rentiranje su veoma poskupele, a u Čačku ih nema mnogo.

„Živim sa suprugom i detetom u stanu od 60m2, a za kiriju moram izdvojiti 150 evra bez komunalija. To je zaista velika suma. Sada imam problem, jer moram da nađem novi. Gazdarica treba u septembru da dovede gde mi stanujemo staru i bolesnu majku. Žena nas je korektno obavestila pre Nove godine o tome, pa pratim oglase svaki dan. Do sada nisam ništa pogodno našla, a cene idu do 250 i 300 evra mesečno na lokacijama koje su udaljene previše od centra Čačka“, kaže za Nova.rs Radmila Pajović.

Prema rečima naših sagovornika, cene zemljišta u gradu će i dalje rasti. Neke njihove pretpostavke su da će, tokom ove godine, biti porast udela kreditnih kupaca u odnosu na one iz gotovinskog plaćanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare