Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Tvrdnja predsednika Srbija da bi eksploatacija litijuma Srbiji za 10 godina donela nivo razvoja srednje razvijenih evropskih zemaljama, prevazilazi sci-fi, navodi se u komenataru objavljenom u najnovijem njuzleteru Centra za visoke ekonomske studije (CEVES).

Sa svojih 8.920 evra BDP-a per capita (po glavi stanovnika), Srbija zaostaje za srednje razvijenom zemljom kao što je Slovačka 2,2 puta, a za prosekom EU čak 4 puta, piše u tekstu.

„Drugim rečima, per capita BDP Srbije morao bi da raste preko 9% godišnje u proseku tokom čitave decenije samo da bi Srbija dostigla današnju Slovačku, odnosno preko 12% godišnje da bi bila slična tadašnjoj, uz pretpostavku da Slovačka u tom periodu raste skromnih 2,5% godišnje,“ ocenjuje se povodom izjave predsednika Srbije na TV Pink pre nekoliko dana.

Na izjavu predsednika da bi doprinos eksploatacije litijuma doprineo rastu 3,5 – 4 procentna poena godišnje, CEVES ocenjuje da takva tvrdnja nije ni u saglasnosti sa studijom o ekonomskim efektima eksploatacije koje je urađena, ali nikada objavljena javnosti, prenosi Nova ekonomija.

Prema izvorima koji citiraju studiju, navodi CEVES, ukupan efekat ovog poduhvata koji bi u punoj realizaciji direktno zaposlio 1.170, a indirektno kroz razne potencijalne kooperante i povezane industrije još oko 4.000 ljudi, bio bi povećanje BDP-a od oko 2,9%.

Drugim rečima, da se „Projekat Jadar“ realizovao, a sve drugo u Srbiji ostalo nepromenjeno, BDP per capita porastao bi sa 8.920 na 9.200 evra, odnosno, pomogao bi da se do „tadašnje Slovačke“ prevali tek jedna šezdesetina puta, ocenjuje se u komentaru.

„Pa čak i sama izjava da bi otvaranje jedne firme rast moglo da ubrza za 3,5 – 4 procentna poena godišnje u najmanju ruku je iluzorna – jer, moralo bi da se radi o firmi veličine i snage EPS-a, ili tri Zi Jin rudnika, ili šest Michelin fabrika – i to ne u jednoj, već svake godine, narednih deset godina. Drugo, ukupnu stopu rasta veću od 9% Srbija nije ostvarila nikada – ni u toku jedne godine, a kamoli u kontinuitetu.“

PROČITAJTE JOŠ

Ekonomisti ove organizacije koju je osnovala bivša guvernerka i ministarka Kori Udovički, dalje ističu da takve stope rasta mogu da ostvaruju samo izrazito niskorazvijene zemlje sa rastućim i mladim stanovništvom, poput Kine u prošlosti ili afričkih zemalja.

BONUS VIDEO Šta se desilo sa Narodnom inicijativom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar